Veel kinderen gaan 1 of enkele dagen naar een kinderdagverblijf of crèche. Slapen op het kinderdagverblijf gaat op zulke dagen soms anders dan thuis en dat geeft ouders regelmatig stress. In deze blog daarom 10 tips voor slapen op het kinderdagverblijf of crèche.
10 tips voor slapen op het kinderdagverblijf of crèche:
- Overleg met het kinderdagverblijf of het bedtijdritueel dat je thuis gebruikt ook daar kan worden gedaan voorafgaand de slaapjes. Dit bereid voor op wat komen gaat en geeft je kind de juiste slaap-triggers. Weet je niet wat een bedtijdritueel of bedtijdroutine is, lees dan hier verder.
- Het is fijn als het kinderdagverblijf naar de individuele slaapbehoeften van het kind kan kijken. Het ene kind van anderhalf kan misschien al met 1 slaapje uit de voeten, terwijl het andere kind van dezelfde leeftijd nog duidelijk 2 slaapjes nodig heeft. Elk kind is anders en het is fijn als het kinderdagverblijf hier rekening mee kan houden. Daar komt bij dat veel kinderen op het kinderdagverblijf korter slapen dan thuis (sommigen slapen er echter juist beter dus het kan ook andersom zijn!). Dit betekent voor sommigen dat er een extra slaapje nodig is als de slaapjes kort zijn. Bespreek dit met elkaar, zo voorkom je gedysreguleerde en humeurige kindjes.
- Als er minder goed geslapen is op het kinderdagverblijf, zorg er dan voor dat je de bedtijd wat vervroegt. Zo geef je je kind de mogelijkheid om wat slaap ‘in te halen’.
- Kinderdagverblijven kunnen gebruik maken van White Noise om storende achtergrondgeluiden te filteren. Lees daarover meer hier.
- Voor sommige kinderen helpt het om ongewassen beddengoed mee te geven, zodat de geur van thuis voor een vertrouwd gevoel kan zorgen. Een kind dat kalm is en zich veilig voelt zal immers sneller in slaap vallen. Bij andere kinderen volstaat de vaste knuffel of slaapzak. Zorg in ieder geval voor iets vertrouwds wat je kindje thuis ook heeft.
- Sommige kinderen slapen prima in een wat lichtere kamer maar andere kinderen slapen liever in het pikkedonker. Geef aan wat voor jouw kind het beste werkt en bespreek de mogelijkheden.
- Vaak is de temperatuur op kinderdagverblijven wat hoger, zeker in de babygroepen. Voor de slaapkamer is echter een wat lagere temperatuur aan te bevelen, zo’n 16-18 ˚C is optimaal voor slaap.
- Blootstellen aan helder daglicht is van belang voor het instellen van het circadiaans ritme van kind (het slaap- waakritme). Ook voldoende beweging werkt positief voor slaap (daarover meer hier). Lekker in de ochtend buiten spelen is daarom aan te bevelen!
- Vraag bij het ophalen van je kind op het kinderdagverblijf hoe de dag is verlopen, hoe en wanneer je kindje heeft geslapen, of het kort of lang duurde voordat je kind in slaap viel etc.. Andersom vertel je ’s ochtends bij het wegbrengen of er thuis bijzonderheden waren wat slaap en slaaptijden mogelijk beïnvloedt. Vertel wat thuis wel en niet werkt, en laat weten welk ritueel je hebt voor het slapen, dit wordt vaak alleen maar positief ontvangen en geeft het kinderdagverblijf houvast in het ondersteunen van je kind bij slaap. Communiceer met elkaar!
- Accepteer dat het slapen anders kan verlopen op het kinderdagverblijf. Sommige kinderen slapen juist beter op het kinderdagverblijf en andere kinderen juist minder goed. Zoals eerder gezegd, pas je bedtijd erop aan en geef voldoende gelegenheid om ‘bij te tanken’. Maak je niet al te veel zorgen als de kinderdagverblijf dagen anders verlopen dan thuis. Als je kind vrolijk en blij is en zich goed ontwikkelt, dan is het goed om het wat los te laten. Gaat het niet goed met je kind, overleg dan met het kinderdagverblijf en onderzoek of er mogelijkheden zijn om slaap te optimaliseren.
Meestal kan je heel goed overleggen over wat voor jouw kindje het beste werkt om slapen mogelijk te maken. Wees niet bang om dit te bespreken. Veel kinderdagverblijven stellen het alleen maar op prijs en doen er alles aan om de kindjes zoveel mogelijk te ondersteunen bij slaap!
Wil je mij volgen?
Like en volg me op Facebook, Instagram en abonneer je op de nieuwsbrief. Geen spam, enkel de nieuwe blogs boordevol tips en informatie rondom slapen en opvoeding. En je ontvangt ook nog eens gratis de gids ‘Verander de slaap van je kind zonder slaaptraining’.
Is deze blog interessant voor iemand die je kent? Deel deze blog gerust met anderen. Zie de buttons voor delen onderaan de blog.
Over Consuela Hendriks
Consuela Hendriks is BIG-geregistreerd GZ-psycholoog, orthopedagoog en gecertificeerd slaapcoach. Ze is ruim 20 jaar werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg. Met haar jarenlange ervaring in haar praktijk voor psychologische en pedagogische hulpverlening, diagnostiek en 1e en 2e lijnsbehandeling voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen heeft zij veel gezinnen mogen ondersteunen bij ontwikkelings- en opvoedingsvraagstukken, waaronder slaapproblematiek. Haar expertise en ervaring ligt niet alleen op het gebied van zich 'normaal' ontwikkelende kinderen maar tevens op het gebied van kinderen met ontwikkelingsstoornissen.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.