bedrtijdritueel routine bedtijd bedtijdbattle slaaphygiene

Bedtijdritueel

Er wordt zo vaak over gesproken, het bedtijdritueel. Maar wat is dat nou eigenlijk en waarom is dat zo belangrijk?

Baby’s en kinderen gedijen goed op routines en rituelen. Ze willen graag weten wat er komt, voorspelbaarheid geeft een gevoel van veiligheid. Je weet immers precies waar je aan toe bent. En hoewel ook routines door de tijd heen kunnen veranderen, net zoals je kind zich voortdurend ontwikkelt, is een routine voor het slapen gaan zeer helpend. Ook al duurt deze maar een week en evolueert het met je kindje mee. Het geeft je kind duidelijkheid en bereidt voor op het slapen gaan. Je kunt er al vanaf dag 1 mee starten, het zal je kindje de cues geven om slaapklaar te geraken.

Hoe ziet dat er dan uit? Zoveel gezinnen, zoveel manieren… Maar belangrijk is in ieder geval dat je bedtijdritueel rustig en kalmerend is en dat het laatste stuk plaats vindt in de slaapkamer (van je kindje of van jezelf bij co-sleeping). Zo kan je kindje langzaam in de slaapmodus komen en de slaapkamer gaan associëren met fijne gevoelens en zo wordt ook het slapen als fijn en prettig ervaren.

Maak je bedtijdritueel speciaal en uniek, passend bij jou en je kindje, en wees consistent. Begin op tijd zodat je niet hoeft te haasten, maar maak het niet onnodig lang en geniet van deze 1-op-1 quality time met je kind.

Verder lezen over het bedtijdritueel? Klik hier!

Wil je mij volgen?

Like en volg me op FacebookInstagram en abonneer je op de nieuwsbrief hieronder. Geen spam, enkel de nieuwe blogs boordevol tips en informatie rondom slapen en opvoeding.

Slaap Zoet Consuela Hendriks Gz-psycholoog Orthopedagoog Droomritmecoach Slaapcoach

Over de auteur

Consuela Hendriks is BIG-geregistreerd GZ-psycholoog, orthopedagoog en gecertificeerd slaapcoach. Ze is bijna 20 jaar werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg. Met haar jarenlange ervaring in haar praktijk voor psychologische en pedagogische hulpverlening, diagnostiek en 1e en 2e lijnsbehandeling voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen heeft zij veel gezinnen mogen ondersteunen bij ontwikkelings- en opvoedingsvraagstukken, waaronder slaapproblematiek. Haar expertise en ervaring ligt niet alleen op het gebied van zich 'normaal' ontwikkelende kinderen maar tevens op het gebied van kinderen met ontwikkelingsstoornissen. Klik op de foto om meer te lezen over Consuela Hendriks.

Abonneer je op de nieuwsbrief!
Delen: