Probeer je wel eens je kind in slaap te krijgen wanneer jíj dat wilt? Vaak lijkt dit een onmogelijke misse. Weet je waarom? Omdat alles moet kloppen wil je kind in slaap kúnnen vallen. En dan heb ik het niet alleen over de slaaptechnische zaken. Naast hoe alles overdag verloopt (zoals bijvoorbeeld emotionele, psychologische, fysieke, sociale en voedingsgerelateerde factoren), is ook de biologie een belangrijke factor die meedoet in de slaappuzzel.
Circadiaan ritme
Wanneer, hoe vaak en hoe lang we slapen wordt in eerste instantie geregeld door het circadiaan ritme, bestuurd door onze interne biologisch ‘hoofdklok’. Deze hoofdklok in ons lichaam bestuurt weer vele andere lichaamsklokjes, zowel op orgaan- als celniveau. En om het nog ingewikkelder te maken: er zijn vele factoren (in jezelf en vanuit je omgeving) die dat circadiaan ritme weer beïnvloeden.
Licht
Licht bijvoorbeeld is zo’n factor. Licht heeft grote invloed op de afgifte van melatonine, het slaaphormoon. Dit hormoon maakt ons slaperig en verbetert de kwaliteit van slaap. Natuurlijk daglicht reguleert het circadiaan ritme, terwijl bijvoorbeeld blauw spectrum licht (wat veel schermpjes afgeven maar ook veel nachtlampjes!) de melatonine productie onderdrukt.
Hormonen, melatonine en cortisol
Hormonen beïnvloeden het circadiaan ritme: melatonine maakt zoals gezegd slaperig, cortisol maakt ons bijvoorbeeld ’s ochtends klaar voor de dag en helpt ons om door te kunnen halen als het nodig is, terwijl we moe zijn. Je kunt je voorstellen dat dit dus in goede balans moet zijn.
En dan zijn er nog tal van andere invloeden op het circadiaan ritme zoals activiteitenniveau, voeding, sociale interactie, gewoonten. Om er maar wat te noemen.
Andersom beïnvloedt het circadiaan ritme ook weer van alles. Zo beïnvloedt het de timing van je slaap-waak cyclus of bepaalde fysieke functies zoals urineproductie, bloeddruk en hongergevoel. Een complexe puzzel dus waarbij veel stukjes op hun plek moeten vallen om biologisch gezien goed te kúnnen slapen, ook al beheers je alle technische vaardigheden om te kunnen slapen.
Holistische blik
Het is dus erg belangrijk om naar al die puzzelstukjes te kijken als een kindje slaapproblemen heeft. En het geheel met een holistische blik te ontrafelen. Want slaap is zo ontzettend belangrijk! Het zorgt ervoor dat we voldoende energie houden en voldoende kunnen herstellen van alles. Het zorgt voor een beter geheugen, hogere cognitieve en fysieke prestaties. En ook al weten we nog lang niet alles over waar slaap allemaal goed voor is, één ding is duidelijk: zonder slaap voelen we ons vreselijk!
Wil je mij volgen?
Like en volg me op Facebook, Instagram en abonneer je op de nieuwsbrief. Geen spam, enkel de nieuwe blogs boordevol tips en informatie rondom slapen en opvoeding. En je ontvangt ook nog eens gratis de gids ‘Verander de slaap van je kind zonder slaaptraining’.
Is deze blog interessant voor iemand die je kent? Deel deze blog gerust met anderen. Zie de buttons voor delen onderaan de blog.

Heb jij een vroege vogel thuis?
Kijk eens bij de online cursus Vroeg Ochtend-Ontwaken van Slaap Zoet™. Leer je vroege vogel begrijpen. Krijg inzicht in welke processen het vroege ontwaken van je kind beïnvloeden en leer veranderingen aan te brengen om vroeg wakker worden te veranderen.

Meer weten over hechting?
Kijk eens bij de online cursus Hechting van Slaap Zoet™. Leer over de basisprincipes van hechting en gehechtheid, ontdek wat hechting te maken heeft met slaap en leer hoe gehechtheid zich ontwikkelt.

Over Consuela Hendriks
Consuela Hendriks is BIG-geregistreerd GZ-psycholoog, orthopedagoog en gecertificeerd slaapcoach. Ze is ruim 20 jaar werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg. Met haar jarenlange ervaring in haar praktijk voor psychologische en pedagogische hulpverlening, diagnostiek en 1e en 2e lijnsbehandeling voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen heeft zij veel gezinnen mogen ondersteunen bij ontwikkelings- en opvoedingsvraagstukken, waaronder slaapproblematiek. Haar expertise en ervaring ligt niet alleen op het gebied van zich 'normaal' ontwikkelende kinderen maar tevens op het gebied van kinderen met ontwikkelingsstoornissen.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.