Online Cursus: Veilig slapen voor baby’s

Wat ga je leren?

Leer in de online cursus Veilig slapen voor baby’s van Slaap Zoet™ alles dat je zou moeten weten over veilige babyslaap. Leer over de nieuwste inzichten rondom veiligheid, leer over verklaringen en risicofactoren voor SIDS (wiegendood) en leer uitgebreid over het onderwerp bedsharing, ofwel samen slapen in één bed. Leg een meer dan goede basis om je baby met vertrouwen te laten slapen.

Voor wie is deze cursus?

Doelgroep

 • Voor ouder(s)/verzorger(s) die zich willen verdiepen in alle mogelijke slaap-arrangementen.
 • Voor ouder(s)/verzorger(s) die willen samen slapen en geïnformeerd willen worden over alle ins en outs rondom bedsharing.
 • Voor ouder(s)/verzorger(s) die een kindje verwachten en zich optimaal willen voorbereiden op het veilig laten slapen van hun baby.
 • Zeker ook geschikt voor bijvoorbeeld kraamverzorgenden, verloskundigen, consulenten die zwangerschaps- of ouderschapscursussen geven etc. (voor organisatie-training neem contact op).
 • Voor eenieder die een wetenschappelijke inslag en onderbouwing kan waarderen.

Wat krijg je?

Material Includes

 • In totaal ruim 2 uur aan videomateriaal, opgedeeld in 54 behapbare video's.
 • 11 verdiepende bijlagen: (in totaal 118 pagina's).
 • Literatuurlijst (124 wetenschappelijke referenties).
 • 6 maanden (180 dg) toegang tot al het cursusmateriaal.

Cursus curriculum

Vereisten

 • Introductie (2 lessen)
 • Wat is wiegendood en hoe vaak komt het voor? (2 lessen)
 • Hoe worden risico’s ontdekt? (1 les)
 • Mismatch maatschappij vs wat een baby nodig heeft (1 les)
 • Verklaringsmodel: Triple Risk Model (1 les)
 • Wat gebeurt er als een baby sterft? (1 les)
 • Belangrijkste adviezen (12 lessen)
 • Samen slapen/ bedsharing (6 lessen)
 • De Nederlandse richtlijn (2 lessen)
 • Samenvatting/recap (1 les)
 • Risicogezinnen (1 les)
 • Bedsharing: een diepere blik (10 lessen)
 • FAQ bedsharing (12 lessen)
 • Risicobeoordeling (1 les)
 • Bijlagen, evaluatie en Socials (1 les)
 49,00  79,00
Enrollment validity: 180 days

Wat zeggen ouder(s)/verzorger(s)?

Anoniem, moeder van baby 6 mnd.

Ik heb de cursus over veilig slapen gevolgd omdat ik bewust kies voor samen slapen met mijn baby, maar eigenlijk toch onzeker bleef over of ik daar wel goed aan deed. Je krijgt soms goedbedoelde adviezen en ik heb soms het gevoel dat ik me moet verdedigen en verantwoorden. Ik vond het echt fijn om in deze cursus alles over veilig slapen te horen, en ook alle opties te horen voor manieren waarop. Ik kan nu met veel meer vertrouwen mijn gevoel volgen. En ik voel me gesterkt in mijn keuze en kan nu, met een betere onderbouwing ook aan mijn omgeving duidelijk maken waar ik voor kies.

Imke Schuitema (Orthopedagoog, beleid- en kwaliteitsadviseur, zwanger van nr. 3)

Ik heb de cursus veilig slapen gedaan vanwege de komst van een derde kindje en de wens om op een veilige manier samen te slapen/ de optie te hebben om veilig samen te slapen. De informatie over SIDS en over hoe veilig samen te slapen waren voor mij het meest waardevol. Ik had me nooit eerder echt verdiept in SIDS en was in de overtuiging dat ik met het gebruik van een deken en het kindje op de rug leggen aan de veiligheidsaspecten voldeed. Daarnaast was ik in de veronderstelling dat ik met ons tweede kindje sporadisch veilig samen sliep. Na het volgen van deze cursus heb ik inzichten gekregen over wat de risicofactoren zijn van SIDS en wat de randvoorwaarden zijn om veilig samen te slapen. Dit heeft mij nieuwe inzichten gegeven en ik voel me nu beter geïnformeerd over wat veilig samen slapen met zich meebrengt. Daarnaast vond ik het prettig dat werd benadrukt wat een normaal baby slaapritme is. Dit is voor mij herkenbaar, echter werd ik voorheen soms onzeker door verhalen en meningen van anderen hierover. Ik vond de cursus erg behapbaar. Doordat de video’s enkele minuten duren is het gebruiksvriendelijk en hoef je er niet per se ‘helemaal voor gaan zitten’. Ik kon prima tussendoor een aantal video’s bekijken en daarna weer verder gaan met wat anders.  Ik vond het prettig dat de cursus is opgebouwd vanuit wetenschappelijke informatie en dat het doel vooral gericht is op informeren. Hierdoor voel ik de vrijheid om zelf echt na te denken over de opgegane kennis en wat hiermee te doen. In mijn beleving zijn cursussen bij anderen vaak gericht op het overbrengen van een eigen overtuiging waarbij niet of minimaal wetenschappelijke informatie wordt gebruikt. De prijs vond ik in verhouding. Je krijgt niet alleen 2 uur aan video’s, maar ook extra informatie in de bijlagen en literatuurverwijzingen.

Anita Jessurun

Ik heb de online cursus ‘Veilig slapen voor baby’s’ als moeder en slaapoefentherapeut gevolgd. Er waren mijns inziens geen onderdelen die niet waardevol waren, ik vond eigenlijk alle onderdelen waardevol! En nog het meest de onderdelen waarin de mismatch tussen de maatschappij en wat de baby nodig heeft wordt besproken, en hoe je daadwerkelijk veilig kunt slapen met je baby. Zoveel mensen liegen over slapen met hun baby. Omdat mijn schoonfamilie in Indonesië woont, zag ik al verschillen met het omgaan van slaap met baby's.  Dit klopte veel meer voor mijn gevoel, maar omdat het niet overeen kwam met het geleerde van consultatiebureau in Nederland en de 'angst' voor wiegendood heb ik minder op mijn gevoel vertrouwd. Als ik de informatie uit deze cursus had gehad, was ik hoogstwaarschijnlijk anders omgegaan met slaap en had ik mezelf minder schuldig gevoeld als ik borstvoeding in bed gaf en daarna in slaap viel. Bovendien had ik dan geweten hoe het op de meest veilige manier gedaan kon worden. Op professioneel vlak voel ik mij nog meer gesterkt in het behandelen van volwassenen met slaapproblemen. Hoe meer kennis je hebt, hoe breder je blik wordt. De cursus van Slaap Zoet heeft zeker meerwaarde gehad voor mijn professie. Het legt bloot waar ik altijd al wat wrijving heb ik gevoeld. Dat borstvoeding geven en slapen met je baby natuurlijk is én dat het juist belangrijk is te weten HOE je dat veilig kunt doen. De omvang van de cursus was goed en behapbaar, en het cursusplatform is gebruiksvriendelijk. Ik ben zeer tevreden over de cursus en zal de cursus zeker aanbevelen bij zwangeren die ik in mijn praktijk zie. Ik heb een hele waardevolle cursus gedaan en kennis opgedaan die ik voor de rest van mijn leven bij me heb!

Lieske van Eerten

Een poosje geleden heb ik me aangemeld voor de nieuwsbrief en ontving ik de gids Verander de slaap van je kind zonder slaaptraining'. De inzichten en adviezen die ik daarin las, waren op veel punten anders dan ik voorheen gehoord heb en passen heel goed bij wat we bij onze dochter (2jr) zien qua slaap. Dat maakte mij nieuwsgierig naar deze cursus, ook al hebben wij geen baby meer.

De uitleg over de voordelen van borstvoeding (niet alleen met het oog op SIDS) kon ik zeker waarderen, elke keer ben ik weer verwonderd over hoe mooi dit is voor kind en moeder!
De uitleg over de risico's en richtlijnen t.a.v. buikslapen waren eveneens goed te horen, omdat onze dochter hier een duidelijke voorkeur voor heeft. De Safe Sleep Seven wordt een aantal keer herhaald waardoor het een heel praktisch en goed te onthouden rijtje criteria wordt. En de praktische tips over bv slapen op vakantie waren heel fijn (niet alleen met oog op bedsharing)! De belangrijkste takeaways waren voor mij:

 • baby's niet op de buik wegleggen om te slapen
 • handreikingen t.a.v. speengebruik
 • dat de tendens in onze samenleving om kinderen zo snel mogelijk zelfstandig te willen laten zijn, helemaal niet past bij hoe baby's in elkaar zitten en het dus logisch is dat ze wakker worden / zijn gedurende de nacht en hun ouder nodig hebben.
 • dat er veel meer samen geslapen wordt dan door ouders wordt toegegeven
 • het synchrone slaappatroon van borstgevoede kind en borstvoedende moeder herkende ik uit onze situatie. Nu ben ik niet meer teleurgesteld dat mijn dochter twee seconden na mij wakker wordt, maar verbaas ik mij over dit fantastische systeem!

Door deze cursus realiseer ik me dat het heel logisch en natuurlijk is dat mijn dochter niet doorslaapt en heb daar veel meer geduld voor. Ook veel meer vertrouwen in dat ze hier gewoon in gaat groeien (overigens gecombineerd met de inzichten uit je gids ‘Verander de slaap van je kind zonder slaaptraining'). Ik heb jaren terug een bekend Nederlands slaap-boek gelezen toen we merkten dat we met onze zoon (nu 6 jaar, toen ruim 1 jaar) in een patroon zaten wat we wilden doorbreken. Na het lezen van het boek maakten we een plan dat voor hem en ons prima werkte. Bij onze jongste hebben de inzichten uit dit boek ons niet geholpen en spreken de adviezen uit jouw gids ‘Verander de slaap van je kind zonder slaaptraining'. veel meer aan.

Ik heb veel nieuwe evidence-based informatie gekregen, in een niet belerende toon (maar juist informerende) en ik denk dat vooral ouders die hun baby nog verwachten ontzettend goed voorbereid zijn op het maken van keuzes t.a.v. babyslaap wanneer ze deze cursus doorlopen.

Delen:
Scroll naar boven