Drowsy but awake
Hoe vaak heb je het goedbedoelde advies gekregen om je kind slaperig maar wakker in bed te leggen?
Hoeveel boeken die je openslaat zullen wel niet promoten dat je je kindje ‘drowsy but awake’ moet neerleggen? Vooral niet slapend omdat je dan ‘slechte gewoontes’ zou aanleren en je kind niet onafhankelijk wordt. Dus, slaperig maar wel wakker. Herkenbaar?
Werkt dat wel?
Werkte dit bij jouw kindje? Heel fijn. Je hebt waarschijnlijk een kind dat qua (slaap-)temperament behoorlijk relaxed is en niet snel gestrest raakt. Een kindje dat een basis-kalmte heeft en vanuit die rustige, kalme gemoedstoestand slaperig maar nog niet slapend weg kan glijden naar de toestand die we slaap noemen. Fantastisch als dat voor jouw kind werkt!
Bovengenoemde baby’s zijn echter meer uitzondering dan regel. Hoe zit dat dan?
Stressreactiviteit
De meeste kinderen hebben een hogere stressreactiviteit. Daarmee wordt de mate waarin een stressor een stress-respons uitlokt bedoeld. Bij het ene kind wordt er sneller een stressrespons uitgelokt (HPA-as activatie met als resultaat o.a. een verhoogde hartslag en bloeddruk), dan bij het andere kind. Maar dat lijkt men soms te vergeten, dat kinderen toch ook echt individuen zijn met grote interindividuele variatie.
Zelfregulatie
De meeste baby’s zijn van nature niet in staat zichzelf te kalmeren door bijvoorbeeld op hun handje te sabbelen (de self-soothers) maar zullen de ouder/opvoeder signaleren om daarbij te helpen door bijvoorbeeld te gaan huilen (de signallers). Lees meer over self-soothers en signallers hier. Het is dus niet zo dat je een signaller zomaar slaperig maar wakker in bed kunt leggen om er een self-soother van te maken! Zo werkt het gewoonweg niet.
Co-regulatie
De meeste kindjes hebben hun primaire opvoeder nodig om te kunnen reguleren en kalmeren (lees hier en hier meer over co-regulatie). Met behulp van bijvoorbeeld voeden, wiegen, fysieke nabijheid en contact en verbale ondersteuning kan de ouder/opvoeder het kind helpen om met emoties en stress om te gaan en deze te reguleren. In slaap helpen is dus biologisch gezien heel normaal!
Onafhankelijkheid
Laten we vooral niet vergeten dat kinderen pas onafhankelijkheid kunnen ontwikkelen op het moment dat ze daaraan toe zijn. Onafhankelijkheid kan je niet afdwingen. Kinderen worden vanuit een sterk afhankelijke positie langzaamaan steeds onafhankelijker. Onafhankelijkheid komt met de jaren, en niet omdat onze maatschappij dat zo belangrijk schijnt te vinden. Baby’s zijn ontworpen om afhankelijk te zijn, voor lange tijd (lees meer daarover hier)!
Conclusie
Dus, heb jij een kindje waarbij het niet werkt om hem slaperig maar wakker in bed te leggen, geen nood. Je kindje is volledig ‘normaal’ en dat dit niet lukt maakt jou niet een incapabele ouder/opvoeder.
Foto: Reynardo Etenia Wongso on Unsplash
Dit artikel is gerepost op ouderwijzer.nl
Wil je mij volgen?
Like en volg me op Facebook, Instagram en abonneer je op de nieuwsbrief. Geen spam, enkel de nieuwe blogs boordevol tips en informatie rondom slapen en opvoeding. En je ontvangt ook nog eens gratis de gids ‘Verander de slaap van je kind zonder slaaptraining’.
Is deze blog interessant voor iemand die je kent? Deel deze blog gerust met anderen. Zie de buttons voor delen onderaan de blog.
Heb jij een vroege vogel thuis?
Kijk eens bij de online cursus Vroeg Ochtend-Ontwaken van Slaap Zoet™. Leer je vroege vogel begrijpen. Krijg inzicht in welke processen het vroege ontwaken van je kind beïnvloeden en leer veranderingen aan te brengen om vroeg wakker worden te veranderen.
Meer weten over hechting?
Kijk eens bij de online cursus Hechting van Slaap Zoet™. Leer over de basisprincipes van hechting en gehechtheid, ontdek wat hechting te maken heeft met slaap en leer hoe gehechtheid zich ontwikkelt.
Over Consuela Hendriks
Consuela Hendriks is BIG-geregistreerd GZ-psycholoog, orthopedagoog en gecertificeerd slaapcoach. Ze is ruim 20 jaar werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg. Met haar jarenlange ervaring in haar praktijk voor psychologische en pedagogische hulpverlening, diagnostiek en 1e en 2e lijnsbehandeling voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen heeft zij veel gezinnen mogen ondersteunen bij ontwikkelings- en opvoedingsvraagstukken, waaronder slaapproblematiek. Haar expertise en ervaring ligt niet alleen op het gebied van zich 'normaal' ontwikkelende kinderen maar tevens op het gebied van kinderen met ontwikkelingsstoornissen.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.