Blog Fetal michrochimerism

Fetal michrochimerism: De cellulaire band met je kind

Tijdens de zwangerschappen van mijn 3 kinderen circuleerden hun cellen in mijn bloedbaan en weer terug naar die van hen. Gedurende ruim 40 weken vermengden en kruisten onze cellen elkaar en na de geboorte bleven deze cellen in mijn beenmerg, en migreerden naar mijn bloed en weefsels. De cellen van mijn kinderen zullen tientallen jaren in mij blijven. Mijn kinderen zitten in mijn cellen en ik in die van hen. Hoe bijzonder is dat!

Fetal Michrochimerism

Dit fenomeen wordt ‘fetal microchimerism’ genoemd.

Zelfs als een zwangerschap niet tot volledige termijn komt of als je een abortus hebt, circuleren de cellen van je kind nog steeds in je bloedbaan.

Foetale cellen in het lichaam van de moeder kunnen invloed hebben op de gezondheid van moeders en hun nakomelingen. Er zijn hypothesen dat het invloed heeft op de wondgenezing, auto-immuunziekten, kanker en mogelijk cardiovasculaire ziekten. Dit opent deuren voor het vinden van nieuwe manieren om ziekten te ontdekken en te behandelen, specifiek gericht op het voorkomen van langdurige gezondheidsproblemen bij moeders.

Blijvende band

Een kind draagt cellen van hun grootmoeder, moeder en broers en zussen met zich mee.

Dit betekent dat elk volgend kind dat ik kreeg na mijn eerste dochter ook een deel meedraagt van haar. 

Ik mocht na haar nog 2 kinderen krijgen.

Mijn middelste is overleden toen zij bijna 10 maanden oud was. Mijn oudste, die exact 2 jaar ouder is dan zij, was toen 2 jaar en bijna 10 maanden. Zij heeft haar jongere zusje gekend en bemind.

Mijn jongste zoon heeft mijn middelste niet mogen ontmoeten in real life, maar draagt haar en zijn oudere zus mee in zijn cellen. Zij zijn deel van hem.

Ik vind dat een troostende gedachte.

Als je een kind moet missen in het hier en nu maar toch intuïtief voelt dat je kind bij je is, dan klopt dit. Er is wetenschappelijk aangetoond dat je je kind jarenlang bij je draagt.

Referenties:

Shrivastava, S., Naik, R., Suryawanshi, H., & Gupta, N. (2019). Microchimerism: A new concept. Journal of Oral and Maxillofacial Pathology, 23(2), 311.

Fjeldstad, H. E., Johnsen, G. M., & Staff, A. C. (2020). Fetal microchimerism and implications for maternal health. Obstetric Medicine, 13(3), 112-119.

Bron foto: Cismaru, C. A., Pop, L., & Berindan-Neagoe, I. (2018). Incognito: are microchimeric fetal stem cells that cross placental barrier real emissaries of peace?. Stem cell reviews and reports, 14, 632-641.

Wil je mij volgen?

Like en volg me op Facebook, Instagram en abonneer je op de nieuwsbrief. Geen spam, enkel de nieuwe blogs boordevol tips en informatie rondom slapen en opvoeding. En je ontvangt ook nog eens gratis de gids  ‘Verander de slaap van je kind zonder slaaptraining’.

Is deze blog interessant voor iemand die je kent? Deel deze blog gerust met anderen. Zie de buttons voor delen onderaan de blog.

Consuela Hendriks thumbnail

Over Consuela Hendriks

Consuela Hendriks is BIG-geregistreerd GZ-psycholoog, orthopedagoog en gecertificeerd slaapcoach. Ze is ruim 20 jaar werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg. Met haar jarenlange ervaring in haar praktijk voor psychologische en pedagogische hulpverlening, diagnostiek en 1e en 2e lijnsbehandeling voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen heeft zij veel gezinnen mogen ondersteunen bij ontwikkelings- en opvoedingsvraagstukken, waaronder slaapproblematiek. Haar expertise en ervaring ligt niet alleen op het gebied van zich 'normaal' ontwikkelende kinderen maar tevens op het gebied van kinderen met ontwikkelingsstoornissen.

Delen:
Scroll naar boven