Het belang van responsiviteit bij de slaap van baby's

Het belang van responsiviteit bij de slaap van baby’s

Inleiding

Een veelvoorkomende zorg onder ouder(s)/verzorger(s) tijdens de eerste levensjaren van hun kindje is het slaappatroon van hun baby. Tijdens bezoeken aan het consultatiebureau stellen ouders vaak vragen over hoe ze het beste kunnen omgaan met slaapuitdagingen van hun kindje. De antwoorden die ze hierop krijgen, zowel van hulpverleners als van andere bronnen zoals familie, vrienden, en internet, kunnen echter sterk uiteenlopen en tegenstrijdig zijn. Deze tegenstrijdigheden zijn vooral merkbaar als het gaat om aanbevelingen over de totale slaapduur van baby’s en kinderen en of ouders al dan niet zouden moeten reageren en aanwezig zouden moeten zijn bij hun kindje tijdens het in slaap vallen en bij het wakker worden in de nacht.

Achtergrond

Tussen de 25% en 40% van de gezinnen rapporteert ‘slaapproblemen’ bij kinderen, gedefinieerd door problemen zoals moeilijk in slaap vallen, veelvuldig ‘s nachts wakker worden, en niet zelfstandig weer in slaap kunnen vallen zonder ouderlijke hulp. Deze nachtelijke ontwakingen, vaak gepaard gaand met huilen, worden als problematisch ervaren vanwege onderbroken slaap, ouderlijke vermoeidheid en maternale depressie.

Er wordt vaak voorgesteld om ouders te helpen bij het beheren van deze slaapproblemen door de ouderlijke aanwezigheid en reactie op het signaleren van het kind tijdens het in slaap vallen te beperken. Deze benaderingen variëren van ongemodificeerde extinctiebenaderingen (helemaal niet reageren op huilen), tot gemodificeerde graduele extinctiebenaderingen (verminderd of uitgesteld reageren op huilen).

Kanttekeningen bij niet-responsieve benaderingen

Een studie naar moeder- en baby-cortisolniveaus tijdens een slaaptrainingsprogramma toonde aan dat deelname (het doen van slaaptraining) geassocieerd was met het stoppen van het huilen van baby’s tijdens het in slaap vallen, wat het succes van deze benadering ondersteunt om signalen van baby’s te verminderen (de baby stopt met huilen/signaleren) (MIddlemiss et al., 2012). Hierbij ging een afname van de cortisolniveaus bij moeders gepaard met het stoppen van het huilen. Met andere woorden: het stressniveau van de moeder daalde met het niet meer huilen van de baby. Echter, er werd geen overeenkomstige afname van cortisolniveaus bij baby’s waargenomen (het stressniveau van de baby daalde niet!).

Het belang van responsiviteit

De discussie over dergelijke niet-responsieve benaderingen blijft levendig, vooral met betrekking tot de impact ervan op zowel ouder(s)/verzorger(s) als kinderen. Ouder(s)/verzorger(s) ervaren vaak ongemak bij het laten huilen van hun kindje of bij het beperken van hun aanwezigheid tijdens de slaap.

Recent onderzoek richt zich daarom gelukkig steeds vaker op responsieve slaapinterventies, waarbij ouders leren om alert te zijn op de signalen van hun baby en hierop afgestemd te reageren. Deze benadering wordt ondersteund door de literatuur die stelt dat emotionele responsiviteit cruciaal is voor de hechtingsrelatie tussen ouder en kind en uiteindelijk bijdraagt aan de ontwikkeling van autonomie bij het kind.

Onderzoek naar responsieve interventies

In een studie gepubliceerd in Early Human Development (Middlemiss et al., 2017) werd onderzocht hoe de reacties van ouders tijdens de nacht van invloed zijn op de hersenontwikkeling van zuigelingen. Hun bevindingen benadrukken de cruciale rol van nachtelijke responsiviteit bij het bevorderen van zowel emotionele als cognitieve groei bij baby’s.

Waarom is dit zo belangrijk?

De studie toonde het volgende aan:

  • Zuigelingen van ouders die snel en liefdevol reageerden op nachtelijk huilen vertoonden betere regulatie van stresshormonen.
  • Nachtelijke responsiviteit was positief gecorreleerd met de groei van specifieke hersengebieden die betrokken zijn bij emotionele en sociale verwerking.
  • Regelmatige, responsieve interacties versterkten het gevoel van veiligheid en hechting bij de baby’s, wat essentieel is voor hun algehele emotionele ontwikkeling.

De studie concludeert dat nachtelijke responsiviteit van ouders essentieel is voor de gezonde ontwikkeling van zuigelingen. Het benadrukt het belang van directe en consistente reacties op het huilen van baby’s ‘s nachts om de basis te leggen voor hun toekomstige emotionele en cognitieve gezondheid.

De praktische implicaties

Deze bevindingen ondersteunen het idee dat ouders moeten worden aangemoedigd om responsief te zijn op de behoeften van hun baby’s, ook ‘s nachts. Dit betekent niet alleen het verminderen van stress bij de baby, maar ook het versterken van de band tussen ouder/verzorger en kind. Het bevordert een gezonde ontwikkeling op lange termijn door een stevige emotionele basis te leggen.

Conclusie

Het onderzoek naar responsieve slaapinterventies biedt waardevolle inzichten voor zowel clinici als ouders. Het benadrukt het belang van het begrijpen en reageren op de signalen van baby’s, niet alleen tijdens de slaap, maar gedurende de hele dag. Deze benadering kan niet alleen helpen bij het verbeteren van de slaappatronen van baby’s, maar ook bij het versterken van de ouder-kindrelatie en het bevorderen van een gezonde ontwikkeling op lange termijn.

In een tijd waarin ouders vaak worstelen met tegenstrijdige adviezen over het opvoeden van hun kinderen, biedt de focus op responsiviteit een bruikbaar alternatief dat zowel praktisch als psychologisch voordelig is. Door ouder(s)/verzorger(s) te empoweren om hun kinderen op een sensitieve manier te benaderen en hun intuïtie te volgen, kunnen we bijdragen aan een gezondere en harmonieuzere start van het leven voor zowel kinderen als ouders.

En laat dit nou net mijn visie zijn… Ik hoop dat deze blog ouders aanmoedigt om hun eigen pad te kiezen en hun intuïtie te volgen bij het omgaan met de slaap van hun kinderen, terwijl ze tegelijkertijd zijn geïnformeerd over de voordelen van responsieve benaderingen.

Meer leren over baby- en kinderslaap

Als je meer wilt weten over hoe je de slaap van je baby kunt optimaliseren zonder gebruik te maken van slaaptraining of separatietechnieken (zoals je baby laten huilen, niet of uitgesteld reageren), dan heb ik een waardevolle bron voor je. Mijn cursus, de ‘Online Intensive: beter slapen vanuit hechtings- en ontwikkelingsbasis’, richt zich op het verbeteren van slaap door middel van wetenschappelijk onderbouwde methoden die zowel responsief als afgestemd zijn op de behoeften van je kind. Ik nodig je uit om meer te ontdekken en te leren hoe je een slaapomgeving kunt creëren die zowel gezond als natuurlijk is voor jouw baby. Met de juiste kennis en benadering, kan elke ouder bijdragen aan het optimaliseren van de slaap van zijn baby, waarbij je streeft naar wat biologisch gezien haalbaar is in plaats van moedwillig iets te trainen. Als je nieuwsgierig bent geworden en meer wilt leren, kijk dan eens naar mijn Online Intensive.

Referenties:

Middlemiss, W., Granger, D. A., Goldberg, W. A., & Nathans, L. (2012). Asynchrony of mother–infant hypothalamic–pituitary–adrenal axis activity following extinction of infant crying responses induced during the transition to sleep. Early human development88(4), 227-232.

Middlemiss, W., Stevens, H., Ridgway, L., McDonald, S., & Koussa, M. (2017). Response-based sleep intervention: helping infants sleep without making them cry. Early Human Development108, 49-57.

Wil je mij volgen?

Like en volg me op Facebook, Instagram en abonneer je op de nieuwsbrief. Geen spam, enkel de nieuwe blogs boordevol tips en informatie rondom slapen en opvoeding. En je ontvangt ook nog eens gratis de gids  ‘Verander de slaap van je kind zonder slaaptraining’.

Is deze blog interessant voor iemand die je kent? Deel deze blog gerust met anderen. Zie de buttons voor delen onderaan de blog.

Online cursussen

Gidsen

Consuela Hendriks thumbnail

Over Consuela Hendriks

Consuela Hendriks is BIG-geregistreerd GZ-psycholoog, orthopedagoog en gecertificeerd slaapcoach. Ze is ruim 20 jaar werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg. Met haar jarenlange ervaring in haar praktijk voor psychologische en pedagogische hulpverlening, diagnostiek en 1e en 2e lijnsbehandeling voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen heeft zij veel gezinnen mogen ondersteunen bij ontwikkelings- en opvoedingsvraagstukken, waaronder slaapproblematiek. Haar expertise en ervaring ligt niet alleen op het gebied van zich 'normaal' ontwikkelende kinderen maar tevens op het gebied van kinderen met ontwikkelingsstoornissen.

Delen:
Scroll naar boven