Als je net ouder bent geworden zal deze vraag je meer dan je lief is worden gesteld: Slaapt hij al door? Blijkbaar wordt het als een grote prestatie gezien als je kind zo snel mogelijk doorslaapt. Gek eigenlijk, dat dit in veel gezinnen misschien wel het eerste is dat ‘s ochtends aan de ontbijttafel wordt besproken: Hoe was de nacht? Is hij wakker geworden? Heeft hij het goed gedaan?
Ik zal je vertellen, jij slaapt ook niet door! Velen van ons zijn zich daar van bewust. Je wordt wakker en je hebt dorst, je moet naar het toilet, je bent hyper over dat leuke uitje de volgende dag of je ligt te piekeren over die vergadering op je werk. En zelfs als zulke zaken je niet uit je slaap houden wordt je wel zo’n 6x per nacht wakker. Simpelweg omdat je dan de transitie maakt van de ene slaapcyclus naar de volgende. Omdat wij geleerd hebben hoe we met dat waken om kunnen gaan (je gaat plassen, je gaat rationaliseren en relativeren, doet een raam open als je het warm hebt, je schopt je snurkende partner of wat dan ook) lukt het vaak om weer in slaap te komen. En vaak heb je die transitie momenten tussen slaapcycli niet eens door. Je voelt je veilig, weet jezelf te kalmeren en je wordt maar heel licht wakker en schiet zo de volgende slaapcyclus in. Mooi toch?
Maar waar wij een slaapcyclus van 90 minuten hebben, hebben baby’s cycli van ongeveer de helft. En worden dus technisch gezien wel 15x per nacht wakker. En dan verwachten we dat een baby zo snel mogelijk doorslaapt. Is dat wel realistisch?
Het antwoord is nee. Je baby wordt echter niet geboren met een volledig ontwikkeld brein. Rationaliseren en relativeren kan hij nog niet. Zichzelf kalmeren kan hij nog niet. Technieken om zichzelf weer in slaap te krijgen heeft hij nog niet. Maar wat hij wel kan is communiceren door te huilen als iets niet goed voelt. En wat hij wel heeft is z’n mama en papa, waar hij op vertrouwt, die veiligheid en troost bieden en helpen hem te kalmeren als hij huilt. Vanuit die basis kan een baby zich ontwikkelen en groeien.
Doorslapen heeft dus een herdefiniëring nodig. Het gaat er niet om dat je kind 5 of zelfs 11 uur aan één stuk slaapt zonder wakker te worden. Het gaat erom dat je kind weer in slaap kan vallen als hij wakker wordt. Het doel is dus niet om door te slapen maar om slaapcycli aan het elkaar te lussen.
Hoe je dat leert? Er is geen ‘ons size fits all’ antwoord op die vraag. Geen magische oplossing en geen quick fix. De eerste stap is begrijpen dat wat je baby doet heel normaal is en niet jouw schuld is, je hebt hem niet verpest of verwend. En de vervolgstappen hangen sterk van je kindje en zijn situatie af.
Kan een baby zichzelf leren kalmeren? Nee, dat kan niet. Die emotieregulatie komt met de jaren als het brein zich verder ontwikkelt en rijpt. Maar hoe kan een kind dan leren om zelfstandig in slaap te vallen, zul je je afvragen? Door hem bij voorbaat al die kalmte, rust en voorspelbaarheid te geven. Door het juiste ritme te hanteren dat bij jouw kind past en de condities door de dag heen kloppend te maken. Door er te zijn en te reageren op de signalen van je kind. Door een goede slaaphygiëne te creëren. Door zélf kalm te blijven. Zodat je kind vanuit rust, veiligheid en vertrouwdheid de slaap in kan glijden.
Hoe je dat aanpakt? Neem contact met me op en we kijken samen hoe we dit in jouw unieke situatie kunnen bewerkstelligen.
Wil je mij volgen?
Like en volg me op Facebook, Instagram en abonneer je op de nieuwsbrief. Geen spam, enkel de nieuwe blogs boordevol tips en informatie rondom slapen en opvoeding. En je ontvangt ook nog eens gratis de gids ‘Verander de slaap van je kind zonder slaaptraining’.
Is deze blog interessant voor iemand die je kent? Deel deze blog gerust met anderen. Zie de buttons voor delen onderaan de blog.

Heb jij een vroege vogel thuis?
Kijk eens bij de online cursus Vroeg Ochtend-Ontwaken van Slaap Zoet™. Leer je vroege vogel begrijpen. Krijg inzicht in welke processen het vroege ontwaken van je kind beïnvloeden en leer veranderingen aan te brengen om vroeg wakker worden te veranderen.

Meer weten over hechting?
Kijk eens bij de online cursus Hechting van Slaap Zoet™. Leer over de basisprincipes van hechting en gehechtheid, ontdek wat hechting te maken heeft met slaap en leer hoe gehechtheid zich ontwikkelt.

Over Consuela Hendriks
Consuela Hendriks is BIG-geregistreerd GZ-psycholoog, orthopedagoog en gecertificeerd slaapcoach. Ze is ruim 20 jaar werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg. Met haar jarenlange ervaring in haar praktijk voor psychologische en pedagogische hulpverlening, diagnostiek en 1e en 2e lijnsbehandeling voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen heeft zij veel gezinnen mogen ondersteunen bij ontwikkelings- en opvoedingsvraagstukken, waaronder slaapproblematiek. Haar expertise en ervaring ligt niet alleen op het gebied van zich 'normaal' ontwikkelende kinderen maar tevens op het gebied van kinderen met ontwikkelingsstoornissen.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.