foto van baby die borstvoeding krijgt aan de borst

Is het normaal dat mijn kind nog steeds borstvoeding krijgt en ik haar in slaap voed?

Ik kreeg een vraag van een klant:

Mijn dochtertje is 2,5 jaar en valt nog steeds in slaap aan de borst. Ze voedt wel minder dan vroeger maar nog steeds 4 keer per dag minimaal. Is dit normaal en gaat ze ooit uit zichzelf stoppen?

Mijn antwoord:

Ondanks dat jouw gevoel leidend zou moeten zijn (“als het voor jou goed voelt, doen!”) zal ik je een beargumenteerd antwoord geven zodat je ook je geweten kunt sussen (terwijl dat dus niet nodig zou moeten zijn):

Is het normaal om je kind na twee jaar borstvoeding te geven?

Ja, het is normaal om je kind tot ruim na het tweede levensjaar borstvoeding te geven en in slaap te voeden. Wereldwijd zijn er verschillende praktijken en meningen over de duur van borstvoeding en het in slaap voeden, maar beide gedragingen zijn biologisch en cultureel gezien volkomen normaal.

Aanbevelingen van gezondheidsorganisaties en

voordelen van langdurige borstvoeding

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en UNICEF bevelen aan om borstvoeding te geven tot de leeftijd van twee jaar of langer, zolang zowel moeder als kind dit willen.

Borstvoeding biedt niet alleen voedingsvoordelen, maar ook emotionele troost en versterking van de gehechtheid tussen moeder en kind. Langdurige borstvoeding draagt bij aan de gezondheid van het kind door het immuunsysteem te ondersteunen en kan het risico op bepaalde ziekten verminderen.

Het in slaap voeden van je kind

Het in slaap voeden van een kind is ook een veelvoorkomende en biologisch normale praktijk. Borstvoeding heeft een kalmerend effect en kan helpen bij het in slaap vallen. Het is een natuurlijk gedrag dat zowel de moeder als het kind comfort biedt. Dit neemt vanzelf afneemt naarmate het kind ouder wordt en andere manieren ontwikkelt om in slaap te vallen.

Hulp bij het afbouwen van in slaap voeden

En mocht dat bij jouw dochter niet het geval zijn of mocht je zelf redenen hebben om het te willen veranderen dan biedt mijn ‘Online Intensive’ strategieën om dit af te bouwen zonder enige vorm van slaaptraining.

Natuurlijk spenen: Wat je kunt verwachten

De gemiddelde leeftijd waarop kinderen zelf stoppen met borstvoeding, vaak aangeduid als ‘natuurlijk spenen’, varieert sterk en is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder culturele praktijken, gezinsomstandigheden en individuele voorkeuren van het kind.

Sommige kinderen verliezen vanzelf hun interesse in borstvoeding naarmate ze ouder worden en meer vaste voeding eten, terwijl anderen langer willen doorgaan vanwege o.a. de emotionele en fysieke troost die borstvoeding biedt.

Wereldwijde variaties in speenleeftijd

Wereldwijd ligt de gemiddelde leeftijd voor natuurlijk spenen tussen de twee en vier jaar, maar het kan ook later zijn. Sommige kinderen stoppen al eerder, terwijl anderen doorgaan tot ze vijf of zes jaar oud zijn.

Ik heb mijn jongste in slaap gevoed tot ruim na zijn vierde levensjaar.

Culturele verschillen in borstvoeding

In veel niet-westerse culturen is het normaal dat kinderen borstvoeding krijgen tot de leeftijd van vier of vijf jaar. In westerse samenlevingen, zoals in Europa en Noord-Amerika, wordt vaak eerder gespeend, vaak tussen één en twee jaar, vaak op basis van maatschappelijke druk, de beschikbaarheid van de moeder, haar werkrooster, en andere gezinsdynamieken. Studies hebben aangetoond dat kinderen die langer borstvoeding krijgen voordelen ondervinden op het gebied van gezondheid en ontwikkeling.

Maatschappelijke druk en persoonlijke keuzes

In veel culturen is het daarnaast gebruikelijk om kinderen langdurig borstvoeding te geven en in slaap te voeden. In westerse samenlevingen bestaat er helaas een maatschappelijke druk om eerder te stoppen met borstvoeding of om het kind zelfstandig in slaap te ‘leren vallen’ en niet ‘afhankelijk’ te laten worden. Je weet hoe ik daar over denk….

Het is belangrijk dat ouders hun eigen weg vinden die het beste past bij hun gezinssituatie en de behoeften van hun kind.

Conclusie

Kortom, het is normaal en gezond om een kind tot ruim na het tweede levensjaar borstvoeding te geven en in slaap te voeden. Deze praktijken hebben voordelen voor zowel de fysieke als emotionele gezondheid van het kind en zijn ondersteund door wereldwijde gezondheidsorganisaties.

Referenties:

Grummer‐Strawn, L. M., & Rollins, N. (2015). Summarising the health effects of breastfeeding. Acta Paediatrica, 104, 1-2. (https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/apa.13136)

KellyMom, 2018 (https://kellymom.com/parenting/nighttime/night-weaning/)

La Leche League International, 2020 (https://www.llli.org/breastfeeding-info/sleep/)

La Leche League International, 2020 (https://www.llli.org/breastfeeding-info/weaning/)

Section on Breastfeeding, Eidelman, A. I., Schanler, R. J., Johnston, M., Landers, S., Noble, L., … & Viehmann, L. (2012). Breastfeeding and the use of human milk. Pediatrics, 129(3), e827-e841. (https://pediatrics.aappublications.org/content/129/3/e827)

UNICEF (https://www.unicef.org/nutrition/index_24824.html)

WHO (https://www.who.int/health-topics/breastfeeding)

Bron foto: Depositphotos

Wil je mij volgen?

Like en volg me op Facebook, Instagram en abonneer je op de nieuwsbrief. Geen spam, enkel de nieuwe blogs boordevol tips en informatie rondom slapen en opvoeding. En je ontvangt ook nog eens gratis de gids  ‘Verander de slaap van je kind zonder slaaptraining’.

Is deze blog interessant voor iemand die je kent? Deel deze blog gerust met anderen. Zie de buttons voor delen onderaan de blog.

Online cursussen

Gidsen

Consuela Hendriks thumbnail

Over Consuela Hendriks

Consuela Hendriks is BIG-geregistreerd GZ-psycholoog, orthopedagoog en gecertificeerd slaapcoach. Ze is ruim 20 jaar werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg. Met haar jarenlange ervaring in haar praktijk voor psychologische en pedagogische hulpverlening, diagnostiek en 1e en 2e lijnsbehandeling voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen heeft zij veel gezinnen mogen ondersteunen bij ontwikkelings- en opvoedingsvraagstukken, waaronder slaapproblematiek. Haar expertise en ervaring ligt niet alleen op het gebied van zich 'normaal' ontwikkelende kinderen maar tevens op het gebied van kinderen met ontwikkelingsstoornissen.

Delen:
Scroll naar boven