Slaap Zoet Blog zelfreflectie

Is het wel een slaapprobleem? Tijd voor zelfreflectie…

Soms (of eigenlijk vaak) is een slaapprobleem geen slaapprobleem. Soms moet je de oorzaak zoeken in andere zaken. In deze blog probeer ik je te prikkelen om verder te kijken en je af te vragen of het slaapprobleem van je kind daadwerkelijk een slaapprobleem is.

Historisch en cultureel

Vroeger (en nog steeds in sommige culturen) waren ouderschap en opvoeding geen solo-operatie. Het was nooit de bedoeling om baby’s in je eentje (of tweeën) op te voeden. Je hebt vast wel eens gehoord van de quote ‘it takes a village to raise a child’.  En zo was het ook, een heel dorp nam de verantwoordelijkheid op zich om een kind groot te brengen. Taken werden verdeeld, ouders werden ondersteund en ontlast.

Vandaag de dag

Tegenwoordig is dat wel anders. Het is veel meer solo-opvoeden. Er is een gebrek aan zogenaamde ‘alloparents’ (niet-afstammelingen die de ouderlijke zorg gedeeltelijk op zich nemen). Het leven is gehaast, we hebben altijd een to-do list, er is veel druk vanuit de maatschappij (snel weer aan het werk moeten) en culturele normen en verwachtingen zorgen voor verschillende zaken:

  • Gehaaste en drukke ouders, die zich geen moment rust gunnen en constant bezig zijn. Dit zorgt ervoor dat baby’s dit model krijgen, en gaan spiegelen wat ze ervaren: moeizaam ontspannen, gestrest zijn, geen rust hebben rondom bedtijd.
  • Ouders nemen meer en meer hun toevlucht tot social media. En juist social media geven ouders verschillende, vaak tegenstrijdige boodschappen en adviezen. Dit kan voor veel angst en onzekerheid zorgen en kan er toe leiden dat je je ouderlijke instinct negeert.
  • Alles wordt aangegrepen om controle te houden om de wereld overzichtelijk te houden en maken.

Controlebehoefte

Voor de geboorte van kind(eren) had je als ouder wellicht meer controle, structuur en voorspelbaarheid in de dag. Zeker als je al wat perfectionistisch van aard bent, zal je dit na de geboorte van een kind opnieuw gaan opzoeken. Aangezien er dan veel controle wegvalt zullen veel ouders dit zoeken in het controleren van bijvoorbeeld voeding en slapen. Daarbij wordt er driftig gezocht naar schema’s. En dit gedrag wordt bekrachtigd door de zogenaamde experts en boeken die dit promoten. Terwijl deze westerse geïndustrialiseerde kennis, die nog steeds de boventoon voert, voornamelijk is bedacht door mannelijke blanke medici (die veelal zelf geen kinderen opvoedden) terwijl in andere landen en culturen er heel anders geslapen wordt.

Tijd voor zelfreflectie...

Dus, voordat je een slaapprobleem bij je kind legt is het goed om aan wat zelfreflectie te doen.

  • Geef jij je kind het juiste model om momenten te pakken waarin je ontspant, even niets doet, de rust ervaart?
  • Voel jij je gedwongen om iets te doen of niet te doen, terwijl je gevoel of instinct iets anders zegt?
  • Slaapt je kind niet goed óf slaapt je kind niet volgens de schema’s en tabellen die in al die boekjes staan?

Door jezelf kritisch te bevragen kan je er wellicht zelf achter komen: Is het wel een slaapprobleem van je kind of drijft de maatschappij je ertoe om je eigen instincten te negeren en je te willen conformeren aan de heersende opinie rondom slapen?

Food for thought…

Wil je mij volgen?

Like en volg me op FacebookInstagram en abonneer je op de nieuwsbrief hieronder. Geen spam, enkel de nieuwe blogs boordevol tips en informatie rondom slapen en opvoeding.

Is deze blog interessant voor iemand die je kent? Deel deze blog gerust met anderen. Zie de buttons voor delen onderaan de blog.

Slaap Zoet Consuela Hendriks Gz-psycholoog Orthopedagoog Droomritmecoach Slaapcoach

Over de auteur

Consuela Hendriks is BIG-geregistreerd GZ-psycholoog, orthopedagoog en gecertificeerd slaapcoach. Ze is bijna 20 jaar werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg. Met haar jarenlange ervaring in haar praktijk voor psychologische en pedagogische hulpverlening, diagnostiek en 1e en 2e lijnsbehandeling voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen heeft zij veel gezinnen mogen ondersteunen bij ontwikkelings- en opvoedingsvraagstukken, waaronder slaapproblematiek. Haar expertise en ervaring ligt niet alleen op het gebied van zich 'normaal' ontwikkelende kinderen maar tevens op het gebied van kinderen met ontwikkelingsstoornissen. Klik op de foto om meer te lezen over Consuela Hendriks.

Abonneer je op de nieuwsbrief!
Delen: