“Je baby moet vandaag na 90 minuten poepen!”
Wat?
Klinkt best bizar of niet? Wat dacht je van:
“Je baby moet vandaag na 90 minuten wakker zijn slapen.”
Geen wetenschappelijke basis
Er bestaat geen wetenschappelijke evidentie voor het vaststellen van wakkertijden voor kinderen. De schema’s per leeftijd zijn kul. Er is niet zoiets als een vaste wakkertijd per leeftijd.
Dit is een term bedacht door de slaapindustrie die de tijd dicteert dat een kind wakker zou moeten/kunnen zijn tussen slaapjes in. De focus daarbij ligt veel te veel op dat perfecte plaatje, de klok, de angst dat als het kind niet volgens dat stramien slaapt er ‘schade’ optreedt. Hier speelt de slaapindustrie mooi op in, want ’je wilt toch het beste voor je kind’…
Variatie
Natuurlijk zie je als je het slapen van een baby gaat plotten, op termijn, bepaalde regelmatigheden ontstaan, een soort van slaappatroon. Maar het probleem is dat de individuele variatie dusdanig groot is dat je dit niet kunt extrapoleren en generaliseren naar alle kinderen. Het varieert niet alleen in aantal slaapjes, maar ook in duur van de slaapjes en de termijn waarin een ‘patroon’ weer aan verandering onderhevig is. En al die variatie valt onder ‘normaal’.
Net zoals de variatie in elimineren. Je vertelt ouders toch ook niet dat alle baby’s van x maanden precies op dit en dat tijdstip moeten poepen, omdat er anders schade optreedt. Natuurlijk, poepen is belangrijk, anders krijg je lichamelijke klachten. Elke baby poept, maar de een vaker dan de ander, de een poept minder vaak maar een grotere hoeveelheid, de ander vaker kleine porties. Een baby poept als de drang om te poepen hoog genoeg is. Het lichaam regelt dit wel (gegeven dat er geen medische zaken spelen).
Zo ook met slaap. Elke baby slaapt, de een vaker dan de ander, de een langer dan de ander. Een baby slaapt als de drang om te slapen hoog genoeg is. En dit varieert binnen diezelfde baby ook nog eens van dag tot dag. Er zijn veel factoren die hierbij een rol spelen, zoals ontwikkeling, mate van stimulatie, stress, temperament, ziekte, voorafgaande slaap enzovoorts.
Stress en faalgevoelens
Het idee dat een kind langer of korter wakker zou moeten zijn, is verontrustend. Ouder(s)/verzorger(s) worden juist meer geconfronteerd met veel stress en faalgevoelens wanneer zij zich aan wakkertijden houden (Harries & Brown, 2019).
Het werken met wakkertijden kan leiden tot verlies van ouderlijk instinct en intuïtie, gaat voorbij aan responsiviteit en kan ervoor zorgen dat ouder(s)/opvoeder(s) minder afgestemd zijn op hun kind en diens signalen. Routine of ritme in de zin van een volgorde van activiteiten is zeker goed en geeft voorspelbaarheid en daarmee veiligheid, maar dit is iets anders dan vaste tijden waar niet vanaf geweken mag worden. Gebruik zo’n schema niet zo strak, maar zie het als hele hele grove richtlijn. Valt je kind precies in zo’n schema, prima, dan werkt dat blijkbaar goed. Maar past je kind er niet in? Dan is er niets mis met je baby.
Individueel bepaald
In plaats van te werken met strakke wakkertijden, is het beter om de unieke slaapsignalen van je kind te leren herkennen en hierop adequaat te reageren. Je leert meer van trial en error dan van strakke schema’s… Je kind is uniek, geen geprogrammeerde machine. Behandel je kind dan ook niet als een tamagotchi.
Referenties:
Harries, V., & Brown, A. (2019). The association between use of infant parenting books that promote strict routines, and maternal depression, self-efficacy, and parenting confidence. Early Child Development and Care, 189(8), 1339-1350.
Foto: Laura Ohlman via Unsplash
Wil je mij volgen?
Like en volg me op Facebook, Instagram en abonneer je op de nieuwsbrief. Geen spam, enkel de nieuwe blogs boordevol tips en informatie rondom slapen en opvoeding. En je ontvangt ook nog eens gratis de gids ‘Verander de slaap van je kind zonder slaaptraining’.
Is deze blog interessant voor iemand die je kent? Deel deze blog gerust met anderen. Zie de buttons voor delen onderaan de blog.
Heb jij een vroege vogel thuis?
Kijk eens bij de online cursus Vroeg Ochtend-Ontwaken van Slaap Zoet™. Leer je vroege vogel begrijpen. Krijg inzicht in welke processen het vroege ontwaken van je kind beïnvloeden en leer veranderingen aan te brengen om vroeg wakker worden te veranderen.
Meer weten over hechting?
Kijk eens bij de online cursus Hechting van Slaap Zoet™. Leer over de basisprincipes van hechting en gehechtheid, ontdek wat hechting te maken heeft met slaap en leer hoe gehechtheid zich ontwikkelt.
Over Consuela Hendriks
Consuela Hendriks is BIG-geregistreerd GZ-psycholoog, orthopedagoog en gecertificeerd slaapcoach. Ze is ruim 20 jaar werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg. Met haar jarenlange ervaring in haar praktijk voor psychologische en pedagogische hulpverlening, diagnostiek en 1e en 2e lijnsbehandeling voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen heeft zij veel gezinnen mogen ondersteunen bij ontwikkelings- en opvoedingsvraagstukken, waaronder slaapproblematiek. Haar expertise en ervaring ligt niet alleen op het gebied van zich 'normaal' ontwikkelende kinderen maar tevens op het gebied van kinderen met ontwikkelingsstoornissen.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.