moeder die kind troost

“Je kind moet zichzelf leren kalmeren”

De term self-soothing wordt in de slaapwereld volop gebruikt. Vaak wordt gepropageerd dat met slaaptraining zoals een laten huilen methode (cry it out/ gecontroleerd laten huilen waarbij het kind alleen wordt gelaten) het kind leert om zichzelf te kalmeren, het zogenaamde self-soothing.

Denk daar eens over na.

Als je zelf ontzettend gestrest bent of heel erg verdrietig, lukt het jou dan, als volwassene met een volgroeid brein, om jezelf te kalmeren?

Ja? Knap! Je maakt waarschijnlijk gebruik van technieken om jezelf te kalmeren waarbij je dat volgroeide en ontwikkelde brein inzet (ademhalingstechnieken, rationaliseren, coping-mechanismen toepassen om stress te reduceren etc.).

Nee? Wat doe je dan? Bel je misschien je moeder, een vriend of vriendin? Huil je uit bij je partner? Vraag je om een knuffel?

Co-regulatie

Dit wordt co-reguleren genoemd. Een ander helpt jou om je emoties te kunnen reguleren.

Als volwassenen een ander nodig hebben om hun emoties te kunnen co-reguleren en/of gebruik maken van hogere orde cognitieve functies, hoe realistisch is het dan om van een baby, die geboren wordt met slechts 25% van zijn uiteindelijke hersencapaciteit, te verwachten dat het leert om zichzelf te kalmeren en zijn emoties zelfstandig te reguleren?

Hoe werkt dat in de hersenen?

Als we emotioneel zijn, dan is onze amygdala actief (een amandelvormige kern van zenuwcellen in de hersenen dat onderdeel uitmaakt van het limbisch systeem). De amygdala is betrokken bij emotie en overleving. Het werkt als het ware als een sensorische ontvanger en beoordeelt of iets een bedreiging is of niet. Is het een bedreiging dat zal dit resulteren in een stress-respons (verhoogde cortisol, hogere alertheid), het lichaam maakt zich klaar voor een flight-fight reactie.

Er zijn twee hersenstructuren die communiceren met de amygdala om het te kalmeren:

  • De thalamus kan het serotonine niveau verhogen als er proprioceptieve input is (zoals baby massage, diepe druk, gewrichts-compressie, drukpunten in de handen). Serotonine speelt een rol in stress-regulatie en laat de amygdala kalmeren (Guo et al, 2017)
  • De orbitofrontale cortex, verantwoordelijk voor de verwerking en controle van emotionele prikkels. En weet je wanneer deze structuur geactiveerd wordt? Bij onder andere plezierige aanraking (Rolls et al, 2003).

Connectie en aanraking zorgen dus voor emotie-regulatie, niet afzondering.

Laten we dus onze kinderen behandelen zoals we zelf ook behandeld willen worden in tijden van stress, verdriet, onmacht en grote emotie, en dat is niet door de deur dicht te doen en je reactie op die emotie te schrappen of uit te stellen…

Referenties:

Guo, J. D., O’Flaherty, B. M., & Rainnie, D. G. (2017). Serotonin gating of cortical and thalamic glutamate inputs onto principal neurons of the basolateral amygdala. Neuropharmacology126, 224-232.

Rolls, E. T., O’Doherty, J., Kringelbach, M. L., Francis, S., Bowtell, R., & McGlone, F. (2003). Representations of pleasant and painful touch in the human orbitofrontal and cingulate cortices. Cerebral cortex13(3), 308-317.

Wil je mij volgen?

Like en volg me op FacebookInstagram en abonneer je op de nieuwsbrief. Geen spam, enkel de nieuwe blogs boordevol tips en informatie rondom slapen en opvoeding. En je ontvangt ook nog eens gratis de gids  ‘Verander de slaap van je kind zonder slaaptraining’.

Is deze blog interessant voor iemand die je kent? Deel deze blog gerust met anderen. Zie de buttons voor delen onderaan de blog.

Slaap Zoet Consuela Hendriks Gz-psycholoog Orthopedagoog Droomritmecoach Slaapcoach

Over Consuela Hendriks

Consuela Hendriks is BIG-geregistreerd GZ-psycholoog, orthopedagoog en gecertificeerd slaapcoach. Ze is ruim 20 jaar werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg. Met haar jarenlange ervaring in haar praktijk voor psychologische en pedagogische hulpverlening, diagnostiek en 1e en 2e lijnsbehandeling voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen heeft zij veel gezinnen mogen ondersteunen bij ontwikkelings- en opvoedingsvraagstukken, waaronder slaapproblematiek. Haar expertise en ervaring ligt niet alleen op het gebied van zich 'normaal' ontwikkelende kinderen maar tevens op het gebied van kinderen met ontwikkelingsstoornissen.

Delen:
Scroll naar boven