Je kunt je kind niet leren slapen. Je leert je kind ook niet om te ademen of te poepen. Je kind weet hoe het moet slapen, dit deed het immers ook al in de baarmoeder. Je hebt dit je kind niet aldaar geleerd of getraind en je had er ook geen controle over.
Biologische lichaamsfunctie
Slapen is een biologische lichaamsfunctie. Dit kan niet getraind worden. Slapen gebeurt door de combinatie van opgebouwde homeostatische slaapdruk en ons circadiaans ritme, niet door ‘slaaptraining’.
Wat doet slaaptraining?
Wat je kunt trainen met slaaptraining is dat je kind stopt met sigaleren in de nacht. Maar tegen welke prijs? Dat je kind stil is of niet meer huilt na een (cry it out) slaaptraining betekent niet dat het slaapt. En als het al slaapt betekent dit niet dat het stressniveau gedaald is. Onderzoeken laten zien dat het stressniveau bij de ouder is gedaald maar niet bij het kind.
Wat kan wel?
Natuurlijk zijn er zaken die slapen kunnen bevorderen zoals een kalm en gereguleerd zenuwstelsel. Zo kan beweging (wiegen) of zuigen (bv. drinken aan borst/fles of op een vinger) helpen, omdat dit het lichaam in parasympathische staat brengt (wat nodig is voor slaap).
Andere factoren die geoptimaliseerd kunnen worden om bij te dragen aan het vatten van de slaap zijn bijvoorbeeld het bedtijdritueel, timing, omgevingsfactoren, slaapsignalen leren kennen, voeding.
Conclusie
Het is biologisch normaal voor baby’s en kinderen om wakker te worden! Het houdt ze veilig.
Je hebt je kind niet geleerd om jou nodig te hebben ’s nachts (of overdag). Dit is ook de biologische norm!
Door te reageren op de signalen van je kind leert het dat het op je kan bouwen en je kan vertrouwen.
Dit is geen slechte gewoonte, dit is biologisch normale afhankelijkheid en het bouwen aan de relatie en hechting.
Referenties:
Bron foto: Jenna Norman, Unsplash
Wil je mij volgen?
Like en volg me op Facebook, Instagram en abonneer je op de nieuwsbrief. Geen spam, enkel de nieuwe blogs boordevol tips en informatie rondom slapen en opvoeding. En je ontvangt ook nog eens gratis de gids ‘Verander de slaap van je kind zonder slaaptraining’.
Is deze blog interessant voor iemand die je kent? Deel deze blog gerust met anderen. Zie de buttons voor delen onderaan de blog.
Heb jij een vroege vogel thuis?
Kijk eens bij de online cursus Vroeg Ochtend-Ontwaken van Slaap Zoet™. Leer je vroege vogel begrijpen. Krijg inzicht in welke processen het vroege ontwaken van je kind beïnvloeden en leer veranderingen aan te brengen om vroeg wakker worden te veranderen.
Meer weten over hechting?
Kijk eens bij de online cursus Hechting van Slaap Zoet™. Leer over de basisprincipes van hechting en gehechtheid, ontdek wat hechting te maken heeft met slaap en leer hoe gehechtheid zich ontwikkelt.
Over Consuela Hendriks
Consuela Hendriks is BIG-geregistreerd GZ-psycholoog, orthopedagoog en gecertificeerd slaapcoach. Ze is ruim 20 jaar werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg. Met haar jarenlange ervaring in haar praktijk voor psychologische en pedagogische hulpverlening, diagnostiek en 1e en 2e lijnsbehandeling voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen heeft zij veel gezinnen mogen ondersteunen bij ontwikkelings- en opvoedingsvraagstukken, waaronder slaapproblematiek. Haar expertise en ervaring ligt niet alleen op het gebied van zich 'normaal' ontwikkelende kinderen maar tevens op het gebied van kinderen met ontwikkelingsstoornissen.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.