Hoe vaak ik wel niet gehoord heb dat je kindje volgens bepaalde vaste wakkertijden z’n dag zou moeten doorbrengen. Ik blijf het bizar vinden dat dit blijft rondzingen.
Mensen, er is geen enkele wetenschappelijke evidentie voor wakkertijden! Je kind is geen robot! Laat die wakkertijden los!
Bedachte term
Het is een term die door de slaapindustrie is bedacht. Met wakkertijd wordt bedoeld de tijd dat een kind wakker is tussen slaapjes in. Vooral het aspect dat het dan niet langer of korter zou mogen zijn is verontrustend. Als het als richtlijn wordt gebruikt én lijkt te werken, prima. Maar het niet de heilige graal!
Stress, angst en faalgevoelens
Het geeft ouders/verzorgers zo ontzettend veel stress. Ik zie geregeld dat er alleen nog maar op de klok geleefd wordt. Natuurlijk met de beste intenties om de zo gevreesde oververmoeidheid te voorkomen. Soms werkt dit, maar vaak, heel vaak werkt dit niet. Zeker als zo’n schema te strak wordt gebruikt, waar het tot uitnodigt.
Elk kind is uniek
De tijd dat een kind wakker kan zijn varieert niet alleen tussen kinderen, ook een en hetzelfde kind zal variëren in de tijd dat het wakker kan zijn. Het ene kind kan veel langer wakker zijn dan het andere kind. Het datzelfde kind kan de ene dag veel langer wakker zijn dan de andere dag. Er zijn zoveel zaken die dit beïnvloeden: ontwikkeling, mate van stimulatie door de dag heen, reactiviteit op stress, eerdere slaap, temperament, ziekte en noem maar op.
Door met wakkertijden te werken verlies je zicht op je kind. De focus ligt veel te veel op dat perfecte plaatje, de klok, de angst dat als het kind niet volgens dat stramien slaapt er ‘schade’ optreedt. Verlies van ouderlijk instinct en intuïtie. Je kind proberen in een mal te gieten zorgt ervoor dat je wegdrijft van je eigen moederlijke intuïtie en kan er zelfs voor zorgen dat je minder afgestemd bent op je kind en wat je kind je vertelt. Het doet onrecht aan de eigenheid en individualiteit van je kind en jouw gezin. Bovendien is het niet respectvol ten aanzien van culturele diversiteit.
Kijk naar je kind, niet naar de klok
Laten we kinderen nou niet in hokjes plaatsen, elk kind heeft zijn eigen ‘hokje’. Kijk naar je kind, niet naar de klok. Laat je niet zo beïnvloeden door de ‘boekjes’. Dit geeft in de meerderheid van de gevallen alleen maar meer stress en faalgevoelens bij de opvoeder (Harries & Brown, 2019).
Routine of ritme in de zin van een volgorde van activiteiten is prima. Kinderen zijn gebaat bij herkenbaarheid en voorspelbaarheid. Maar dat is iets anders dan vaste tijden waar niet vanaf geweken kan of mag worden als het kind daarom vraagt. Dat druist volledig in tegen afstemming op de signalen die je kind je geeft, en gaat voorbij aan responsiviteit.
Leer liever de signalen herkennen er adequaat op reageren. Dat mag met vallen en opstaan.
Referenties:
Harries, V., & Brown, A. (2019). The association between use of infant parenting books that promote strict routines, and maternal depression, self-efficacy, and parenting confidence. Early Child Development and Care, 189(8), 1339-1350.
Bron foto: Brett Jordan viaUnsplash
Wil je mij volgen?
Like en volg me op Facebook, Instagram en abonneer je op de nieuwsbrief. Geen spam, enkel de nieuwe blogs boordevol tips en informatie rondom slapen en opvoeding. En je ontvangt ook nog eens gratis de gids ‘Verander de slaap van je kind zonder slaaptraining’.
Is deze blog interessant voor iemand die je kent? Deel deze blog gerust met anderen. Zie de buttons voor delen onderaan de blog.
Over Consuela Hendriks
Consuela Hendriks is BIG-geregistreerd GZ-psycholoog, orthopedagoog en gecertificeerd slaapcoach. Ze is ruim 20 jaar werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg. Met haar jarenlange ervaring in haar praktijk voor psychologische en pedagogische hulpverlening, diagnostiek en 1e en 2e lijnsbehandeling voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen heeft zij veel gezinnen mogen ondersteunen bij ontwikkelings- en opvoedingsvraagstukken, waaronder slaapproblematiek. Haar expertise en ervaring ligt niet alleen op het gebied van zich 'normaal' ontwikkelende kinderen maar tevens op het gebied van kinderen met ontwikkelingsstoornissen.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.