boze peuter/ kleuter

Oppositie, weerstand en verzet bij peuters/kleuters.

Waarom lijken jonge kinderen door fases te gaan waarin hun antwoord op elk verzoek of elke vraag ‘nee! ‘ is?

Otto Rank, een Oostenrijkse psycholoog, was de eerste die de term ‘tegenwil’ identificeerde, hetgeen onze instinctieve weerstand beschrijft tegen dwang. Peuters/kleuters hebben een natuurlijk instinct om dwang en druk van buitenaf te weerstaan en zich ertegen te verzetten. Dit is geen probleemgedrag of oppositioneel gedrag, het is reactief gedrag op ónze wil die we hen willen opleggen.

Tegenwil is zeer functioneel. Het is er niet voor niets. Via tegenwil kunnen kinderen hun eigen wil ontdekken en als het gaat om vreemden, dient het als verzet tegen de wil van degenen aan wie ze niet gehecht zijn (‘je kunt me niet vertellen wat ik moet doen, jij bent niet mijn moeder!’).

Binnen de hechtingsrelatie ontstaat tegenwil en weerstand omdat kinderen simpelweg maar vanuit één dynamiek kunnen reageren. Wanneer het hechtingsinstinct niet actief is, en er weinig verbondenheid gevoeld wordt, kun je tegenwil krijgen. Wanneer de eis die gesteld wordt groter is dan het najagen naar nabijheid en de verbinding, kan er tegenwil ontstaan.

We moeten ons dus met onze kinderen blijven verbinden, ze ‘collecteren’ en onze verzoeken en eisen stellen vanuit de hechtingsrelatie. Probeer de hechtingsinstincten aan te spreken. Probeer oogcontact te maken. Zoek naar iets dat je met elkaar gemeen hebt om een knikje en een lach te krijgen, en de kans is groot dat je vraag/eis gemakkelijker zal worden ingewilligd.

Referenties:

Neufeld Institute, making sense of preschoolers, Dr. Gordon Neufeld

Foro:Timothy Eberly via Unsplash

Wil je mij volgen?

Like en volg me op FacebookInstagram en abonneer je op de nieuwsbrief. Geen spam, enkel de nieuwe blogs boordevol tips en informatie rondom slapen en opvoeding. En je ontvangt ook nog eens gratis de gids  ‘Verander de slaap van je kind zonder slaaptraining’.

Is deze blog interessant voor iemand die je kent? Deel deze blog gerust met anderen. Zie de buttons voor delen onderaan de blog.

Heb jij een vroege vogel thuis?

Kijk eens bij de online cursus Vroeg Ochtend-Ontwaken van Slaap Zoet™. Leer je vroege vogel begrijpen. Krijg inzicht in welke processen het vroege ontwaken van je kind beïnvloeden en leer veranderingen aan te brengen om vroeg wakker worden te veranderen.

cover online cursus hechting

Meer weten over hechting?

Kijk eens bij de online cursus Hechting van Slaap Zoet™. Leer over de basisprincipes van hechting en gehechtheid, ontdek wat hechting te maken heeft met slaap en leer hoe gehechtheid zich ontwikkelt.

Slaap Zoet Consuela Hendriks Gz-psycholoog Orthopedagoog Droomritmecoach Slaapcoach

Over Consuela Hendriks

Consuela Hendriks is BIG-geregistreerd GZ-psycholoog, orthopedagoog en gecertificeerd slaapcoach. Ze is ruim 20 jaar werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg. Met haar jarenlange ervaring in haar praktijk voor psychologische en pedagogische hulpverlening, diagnostiek en 1e en 2e lijnsbehandeling voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen heeft zij veel gezinnen mogen ondersteunen bij ontwikkelings- en opvoedingsvraagstukken, waaronder slaapproblematiek. Haar expertise en ervaring ligt niet alleen op het gebied van zich 'normaal' ontwikkelende kinderen maar tevens op het gebied van kinderen met ontwikkelingsstoornissen.

Delen:
Scroll naar boven