Over Consuela Hendriks

Slaap Zoet Consuela Hendriks Gz-psycholoog Orthopedagoog Droomritmecoach Slaapcoach

Gedragskundige: Gz-psycholoog en Orthopedagoog

Ik ben BIG-geregistreerd GZ-psycholoog en orthopedagoog en zit ruim 20 jaar in het vak.  Jaren ben ik werkzaam geweest in mijn eigen praktijk voor psychologische en pedagogische hulpverlening, diagnostiek en 1e en 2e lijnsbehandeling voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen. Ik heb veel ervaring in de hulpverlening aan kinderen met ontwikkelingsstoornissen (zie opleidingen en ervaring op mijn LinkedIn-profiel).

Ervaringsdeskundige: moeder van drie

Ik ben moeder van twee meisjes en een jongen. Alle drie waren zij reflux-baby’s, uiteenlopend van de milde vorm tot de zeer ernstige verborgen reflux variant.  Daarnaast had mijn middelste veel onrust en zeer ernstige medisch gerelateerde slaapproblemen. Daar bovenop had zij ook nog eens vele allergieën waaronder koemelkeiwitallergie. Zij is overleden toen ze bijna 10 maanden oud was. De oudste kreeg na deze ingrijpende gebeurtenis ook slaapproblemen. Slaapproblematiek door rouw en verlieservaring was dus waar we mee te maken kregen. Na een intensieve periode slaapt zij weer goed. 

Niet alleen de middelste en oudste hadden hun eigen unieke slaapuitdagingen maar na de geboorte van de jongste kregen we opnieuw te maken met onregelmatige en korte slaapjes overdag, gebroken nachten en vroeg waken. Gevoelens van onmacht, slapeloosheid en uitputting zijn mij daarom niet onbekend.

Specialisatie in slaap

Door de ervaringen met mijn eigen kinderen besloot ik mijn academische deskundigheid op het gebied van kinderhulpverlening en psychologie uit te breiden en me te specialiseren in slaap. Naast de kennis die ik als GZ-psycholoog en orthopedagoog al had, besloot ik opleidingen te volgen op het gebied van slaap. Nadat ik de Nederlandse opleiding tot Droomritmecoach Excellence succesvol had afgerond, voltooide ik meerdere internationale opleidingen. Ik werd de eerste gecertificeerde en geaccrediteerde Holistic Sleep Coach van Nederland, waarvoor ik een opleiding volgde van het niveau vergelijkbaar met een university degree (OCN level 6) . Ook ben ik de eerste gecertificeerde en geaccrediteerde Baby-led Sleep™ & Well-being Specialist van Nederland, opgeleid via het Canadese Isla Grace.

Als founding member van the Responsive Parenting Collective werk ik samen met professionals op het gebied van attachment, natuurlijk ouderschap, voeding en lactatie, vroegontwikkeling en geestelijke gezondheid.

Ik vind het van grote waarde ouders bij te kunnen staan en te kunnen adviseren in een periode in hun leven waarin goed slapen niet alleen belangrijk is voor het welzijn van het kind maar ook voor dat van ouders en andere kinderen in het gezin. Slaapproblemen zijn vaak complex in die zin dat er veel puzzelstukjes op hun plaats moeten vallen. Ik wil graag bijdragen aan het oplossen van deze puzzel.

Ik vind het erg belangrijk om in mijn begeleiding aan ouders mijn opgedane kennis te delen. Ik houd van ‘wetenschap’, gedegen onderzoek en een solide ‘evidence base’. Ik probeer regelmatig te bloggen zodat ouders ook gratis toegang krijgen tot relevante informatie rondom slaap en ontwikkeling.⁠ ⁠

Wat doe ik niet?⁠

  • Ik werk niet met strategieën die van je vragen om je kind te negeren.⁠
  • Ik werk niet met strategieën die jouw kind in een mal proberen te gieten.⁠
  • Ik werk niet met ‘laten huilen’ methoden of gecontroleerd laten huilen.⁠
  • Ik werk niet met strakke schema’s of irreële doelen.⁠

⁠Wat wel? ⁠

In mijn ondersteuning streef ik naar maatwerk, zodat ik kan inspelen op jouw unieke situatie, waarbij jouw normen, waarden en specifieke omstandigheden worden gehoord. Daarbij kan ik je helpen om het slapen van je kind te optimaliseren naar zijn of haar biologisch gezien hoogst haalbare niveau, waarbij ik je uitrust met informatie en educatie rondom normale kinderslaap. Elk gezin en elk kind is uniek en heeft zijn eigen verhaal!⁠

Ik ondersteun je op basis van ontwikkelings- en neurobiologische wetenschap. Ik werk met verschillende methoden, technieken en wetenschappelijke ontwikkelingsprincipes, altijd afgestemd op de behoeften van het kind en die van hun ouder(s)/verzorger(s). Ik werk met strategieën op basis van verbinding en gehechtheid en geef prioriteit aan de behoeften van het kind en hun biologie en natuurlijke ritmes. Ik werk met evidence based kennis over slaap en de ontwikkeling van kinderen en hecht waarde aan het stellen van realistische verwachtingen afgestemd op de biologie en het niveau van (on)volwassenheid van het kind.

 

Opleiding, scholing, ervaring

Voor informatie over mijn genoten opleidingen en werkervaring kan je mijn profiel op LinkedIn bekijken.

Slaap Zoet Holistic Sleep Coach

Als Nederlands eerste gecertificeerde en geaccrediteerde Holistic Sleep Coach richt ik me op het ondersteunen en versterken van ouders. Ik beschik over een internationaal diploma op ‘degree’-niveau, waardoor ik gekwalificeerd ben in geavanceerde slaapmethoden. Ik maak daarbij gebruik van liefdevolle strategieën die ‘evidence based’ zijn. Dit houdt in dat ik gebruik maak van wetenschappelijk onderbouwde methoden. Ik zal daarnaast nooit adviseren om baby’s in isolatie te laten huilen. Ik werk met strategieën op basis van verbinding en gehechtheid, waarbij afstemming op de behoeften van het kind en zijn natuurlijke ritmes voorop gesteld worden. Als geregistreerd Holistic Sleep Coach behoor ik tot een uitgebreide gemeenschap van professionals en experts op het gebied van slapen, voeding en ontwikkeling van baby’s en kinderen. Door middel van Continuing Professional Development wordt ik voortdurend bijgeschoold door de experts in het veld.

cropped-isla-grace-logo-2020-p1pb4yjjiqn1i5dm79vza5a3r24bo89y4fosng92bk

Als Nederlands eerste gecertificeerde Baby-Led Sleep™ & Well-Being Specialist, begeleid ik gezinnen o.a. met de Baby-Led Sleep Approach™. Daarbij benadruk ik altijd responsief ouder-/opvoederschap waarbij er gewerkt wordt vanuit verbinding met het kind en er gebouwd wordt aan een gezonde hechtingsrelatie. Daarbij respecteer ik de normale biologische ontwikkeling van het kind en zijn nog altijd ontwikkelende brein. In het daarvan ondersteun ik ouders en opvoeders in het bereiken van het hoogst haalbare ‘biologische normaal’ voor hun kind. Dit doe ik door middel van psycho-educatie rondom slaap en hechting, het in de kracht zetten van ouder(s)/opvoeder(s) en hen uit te rusten met de informatie om de slaap van hun kind te verbeteren, zonder daarbij gebruik te maken van separatie- gebaseerde technieken (zoals een ‘laten huilen’ methode). Nooit zal ik ouder(s)/opvoeder(s) adviseren om hun kind in afzondering te laten huilen.

Consuela Top Coach

“Consuela has been recognized as one of the Top Sleep Coaches  by Coach Foundation.”

Consuela is erkend als een van de Top Sleep Coaches door de Coach Foundation. Ze werd uit meer dan 500 sleep coaches geselecteerd en won de award ‘Top Sleep Coach’.

Mw. drs. Consuela Hendriks

GZ-psycholoog

Orthopedagoog

Baby- en Kinderslaapcoach

Holistic Sleep Coach (level 6)

Baby-led Sleep™ & Well-being Specialist

Insomnia Practitioner

Onrustdeskundige

EMDR-therapeut