Apen op een bankje bij grote klokken

Pink en White Noise, wat is dat?

Nu versus vroeger

Tegenwoordig slapen wij mensen in huizen, vaak alleen, in aparte kamers, in relatieve stilte. We hebben echter lange tijd in grotten geslapen, samen en dichtbij elkaar, waar we ongetwijfeld sliepen in de aanwezigheid van het geluid van stromende regen, kabbelende beekjes en geluid van de wind. Veel kinderen (en volwassenen) hebben moeite met inslapen en doorslapen als er omgevingsgeluiden zijn die zo nu en dan in de slaapomgeving plaatsvinden. Onderzoek toont aan dat slaap méér verstoord wordt door dergelijke geluiden dan door een continu aanwezig geluid (zoals dat kabbelende beekje of de stromende regen). Het geluid van een toeterende auto kan een kind sneller wekken dan dat de overgang van de ene slaapfase naar de volgende slaapfase dat doet. Dit zorgt ervoor dat kinderen die aan veel (plotselinge, niet continue) geluiden worden blootgesteld (zoals verkeer, werkzaamheden, blaffende honden) minder diepe slaap hebben en er langer over doen om in diepe slaap te komen.

Diepe Slow Wave Sleep

In eerdere blogs schreef ik over de verschillende stadia van slaap, waaronder ook de diepe Slow Wave Sleep (SWS ofwel NREM3/4). Lees daarover meer hier.

Diepe slaap heeft veel functies. Het is rustige, herstellende slaap, waarin celgroei en celreparatie plaastvindt en het groeihormoon wordt afgegeven. In deze slaapfase heb je een langzamere ademhaling, de bloeddruk daalt, en er is meer bloedtoevoer naar de spieren.

Diepe slaap helpt bij het verbinden van nieuwe herinneringen aan oude herinneringen. Het zorgt voor geheugenopslag en verankering. Een langere duur van diepe slaap is gerelateerd aan beter procedureel geheugen. Dit type geheugen heeft betrekking op het leren van motorische vaardigheden, zoals leren fietsen, maar ook op het leren van bepaalde cognitieve vaardigheden, zoals het leren lezen. Een chronisch tekort aan minder diepe slaap kan dan ook een effect hebben op dergelijke ontwikkelingsvaardigheden.

Kinderen hebben de langste duur van diepe slaap en de hoeveelheid diepe slaap vermindert met leeftijd. Oudere mensen hebben minder diepe slaap en ook geheugen gaat achteruit.

Pink Noise (Roze Ruis) en White Noise (Witte Ruis)

Onderzoek heeft aangetoond dat het blootstellen aan ‘Pink Noise’ diepe slaap kan induceren en kan bijdragen aan een beter geheugen bij ouderen (Papalambros et al, 2017). Pink Noise is een mix van evenredig verdeeld hoog en laag frequente geluidsgolven en hoort wat ‘zachter’ en minder grillig aan dan de meer bekende ‘White Noise’. De natuur bevat veel Pink Noise geluiden, zoals harde regen of wind. Luister maar eens naar een fragment van Pink Noise hier, en naar een fragment van White Noise hier. Dan heb je ook nog bruine ruis (ook wel rode ruis genoemd), dit klinkt voor het menselijk oor min of meer hetzelfde als witte ruis. Het gaat om geluiden zoals het geluid van een grote waterval of de donder. Hier is niet veel onderzoek naar gedaan, maar verondersteld wordt dat het kan kalmeren en slaperig maakt.

Uit onderzoek blijkt dat het blootgesteld zijn aan Pink Noise tijdens de slaap de complexiteit van hersengolven kan verminderen, waardoor er meer diepe slaap is en slaapkwaliteit verbetert (Suzuki et al, 1991; Zhou et al, 2012). In andere studies waarin proefpersonen minder mochten slapen maar wel aan Pink Noise werden blootgesteld, werd duidelijk dat hun slaapkwaliteit beter was dan dat van de proefpersonen die zo lang mogelijk mochten slapen zonder Pink Noise.

Jonge baby’s horen veel arousals te hebben

Omdat we bij jonge baby’s uit veiligheidsoverwegingen geen kunstmatige diepere slaap willen creëren (dit is onderwerp voor een andere blog) is het verstandig om voor baby’s jonger dan 6 maanden White Noise te gebruiken. Dit type ruis wekt geen diepere slaap op maar kan wel storende achtergrondgeluiden blokkeren. White Noise kan een baby helpen om zich aan te passen aan het leven buiten de baarmoeder, vooral als het snel na de geboorte wordt gebruikt. Voor kinderen ouder dan 6 maanden is Pink Noise geschikt, onder voorwaarde dat er geen medische redenen zijn dat een baby niet in diepere slaap mag vallen.

Conclusie

Dus, voor baby’s en kinderen die moeilijker in- en doorslapen vanwege storende achtergrondgeluiden kan het gebruiken van Pink of White Noise uitkomst bieden. Je kunt het eens uitproberen. Er zijn vele opties: 

  • Er zijn hele ‘ruis-machines’ te koop,
  • Luister via de computer of je smartphone, je kunt White en Pink Noise vinden op Youtube of via andere streaming-diensten zoals Spotify.
  • Een oude radio op ‘ruis’ zetten geeft een White Noise ervaring.
  • Er zijn ook apps voor je smartphone beschikbaar zoals NoiseZ of Atmosphere.

De maximale aanbevolen geluidslimiet op 30 cm is 50 dB volgens de APA (Hugh et al., 2014), wat ongeveer vergelijkbaar is met een stromende douche.

Probeer het eerst uit voordat je iets aanschaft, genoeg gratis opties om te verkennen!

Referenties:

Hugh, S. C., Wolter, N. E., Propst, E. J., Gordon, K. A., Cushing, S. L., & Papsin, B. C. (2014). Infant sleep machines and hazardous sound pressure levels. Pediatrics133(4), 677-681.

Papalambros, N. A., Santostasi, G., Malkani, R. G., Braun, R., Weintraub, S., Paller, K. A., & Zee, P. C. (2017). Acoustic enhancement of sleep slow oscillations and concomitant memory improvement in older adults. Frontiers in human neuroscience11, 109.

Suzuki, S., Kawada, T., Ogawa, M., & Aoki, S. (1991). Sleep deepening effect of steady pink noise. Journal of sound and vibration151(3), 407-414.

Zhou, J., Liu, D., Li, X., Ma, J., Zhang, J., & Fang, J. (2012). Pink noise: effect on complexity synchronization of brain activity and sleep consolidation. Journal of theoretical biology306, 68-72.

Op deze site wordt verwezen naar deze blog.

Wil je mij volgen?

Like en volg me op FacebookInstagram en abonneer je op de nieuwsbrief. Geen spam, enkel de nieuwe blogs boordevol tips en informatie rondom slapen en opvoeding. En je ontvangt ook nog eens gratis de gids  ‘Verander de slaap van je kind zonder slaaptraining’.

Is deze blog interessant voor iemand die je kent? Deel deze blog gerust met anderen. Zie de buttons voor delen onderaan de blog.

Heb jij een vroege vogel thuis?

Kijk eens bij de online cursus Vroeg Ochtend-Ontwaken van Slaap Zoet™. Leer je vroege vogel begrijpen. Krijg inzicht in welke processen het vroege ontwaken van je kind beïnvloeden en leer veranderingen aan te brengen om vroeg wakker worden te veranderen.

cover online cursus hechting

Meer weten over hechting?

Kijk eens bij de online cursus Hechting van Slaap Zoet™. Leer over de basisprincipes van hechting en gehechtheid, ontdek wat hechting te maken heeft met slaap en leer hoe gehechtheid zich ontwikkelt.

Consuela Hendriks thumbnail

Over Consuela Hendriks

Consuela Hendriks is BIG-geregistreerd GZ-psycholoog, orthopedagoog en gecertificeerd slaapcoach. Ze is ruim 20 jaar werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg. Met haar jarenlange ervaring in haar praktijk voor psychologische en pedagogische hulpverlening, diagnostiek en 1e en 2e lijnsbehandeling voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen heeft zij veel gezinnen mogen ondersteunen bij ontwikkelings- en opvoedingsvraagstukken, waaronder slaapproblematiek. Haar expertise en ervaring ligt niet alleen op het gebied van zich 'normaal' ontwikkelende kinderen maar tevens op het gebied van kinderen met ontwikkelingsstoornissen.

Delen:

1 gedachte over “Pink en White Noise, wat is dat?”

  1. Pingback: Over het belang van slaap, slaaptips en de gezondheidsrisico’s van slaapproblemen | Broodbakken – ijs bereiden

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven