Vader met kindje tijdens bedtijd, boekje lezen

Quality Time voor bedtijd

Je hebt een lange dag achter de rug en je kunt niet wachten tot je kind in slaap valt zodat je eindelijk op de bank kunt ploffen om een boek te lezen of een film te kijken.

Maar je kind springt op en neer op bed, vraagt om nog een glas water, nog een verhaaltje en nog een slokje…en als je een uur later eindelijk je kind in slaap hebt gekregen ben je geïrriteerd en chagrijnig.

Herkenbaar?

Rugzak vol emoties en indrukken

Besef dan dat jouw kindje gedurende de dag een rugzak vol emoties en indrukken verzamelt die nog verwerkt moeten worden. De wereld is immers nog spannend, ingewikkeld en groots.

En daarbij hebben ze jouw hulp nodig!

Moment van scheiding

En dan dient ook bedtijd zich nog aan, het moment van de grootste scheiding van de dag, het langste afscheid van jou als ouder/verzorger, voor een uur of 10 (of 9 of 11). Zelfs als je veilig samen slaapt, slaap is immers een andere staat van bewustzijn.

Net zoals wij zelf tijd nodig hebben om te ontspannen, te verbinden met onze naasten en tot onszelf te komen voordat we gaan slapen, hebben onze kinderen dat ook nodig.

En bedtijd opdringen en overhaasten is niet echt ontspannend of verbindend.

Hoe kan je jouw kind helpen?

🟣 Laat zien en merken dat je na het eten/voor bedtijd er echt bent voor je kind.

🟣 Leg de telefoon weg en elimineer afleiding.

🟣 Onthaast. Zet je eigen agenda even in de parkeerstand.

🟣 Besteed minimaal 15 minuten tijd aan je kind, toegewijd en zonder enige afleiding.

🟣 Probeer dingen die overdag gebeurd zijn te laten uiten door te praten, spelen, massage, stoeien, of wat dan ook bij je kind past.

🟣 Maak plezier en gebruik spel. In een spelmodus krijg je meer gedaan dan vanuit macht.

🟣 Probeer je eigen zenuwstelsel te reguleren. Neem een moment om te ademen. Je kind voelt jouw gemoedstoestand aan.

En maak zo de avond een fijn samenzijn.

Bron foto: quokkabottles via Unsplash

Wil je mij volgen?

Like en volg me op FacebookInstagram en abonneer je op de nieuwsbrief. Geen spam, enkel de nieuwe blogs boordevol tips en informatie rondom slapen en opvoeding. En je ontvangt ook nog eens gratis de gids  ‘Verander de slaap van je kind zonder slaaptraining’.

Is deze blog interessant voor iemand die je kent? Deel deze blog gerust met anderen. Zie de buttons voor delen onderaan de blog.

Slaap Zoet Consuela Hendriks Gz-psycholoog Orthopedagoog Droomritmecoach Slaapcoach

Over Consuela Hendriks

Consuela Hendriks is BIG-geregistreerd GZ-psycholoog, orthopedagoog en gecertificeerd slaapcoach. Ze is ruim 20 jaar werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg. Met haar jarenlange ervaring in haar praktijk voor psychologische en pedagogische hulpverlening, diagnostiek en 1e en 2e lijnsbehandeling voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen heeft zij veel gezinnen mogen ondersteunen bij ontwikkelings- en opvoedingsvraagstukken, waaronder slaapproblematiek. Haar expertise en ervaring ligt niet alleen op het gebied van zich 'normaal' ontwikkelende kinderen maar tevens op het gebied van kinderen met ontwikkelingsstoornissen.

Delen:
Scroll naar boven