ouders met dreumes op strand

Tips voor slapen op vakantie

Sommige gezinnen merken dat het slapen van hun kinderen op vakantie veel beter gaat dan thuis terwijl het slapen op vakantie bij andere gezinnen soms een drama is.

Hoe kan dat?

Daar zijn verschillende verklaringen voor.

Beter slapen op vakantie

Redenen waarom sommige kinderen op vakantie beter slapen zijn:

  • Op vakantie is er meer verbinding en quality time met de mensen die je liefhebt. Kinderen hebben meer ‘special time’; tijd waarin er exclusieve aandacht is voor hen, zonder afleiding. Ouders/verzorgers zijn vaak meer en authentieker emotioneel beschikbaar, en soms ook letterlijk dichterbij (‘s nachts) vanwege kleinere ruimte in het verblijf. Dit vult de liefdesemmer zodanig dat er minder noodzaak is dat emmertje in de nacht nog verder te vullen. Het brengt daarnaast het zenuwstelsel tot rust, en kalmte is bevorderlijk voor slaap.
  • Er is veel meer sensomotorische stimulatie. Nieuwe omgeving, nieuwe indrukken en activiteiten voeden de sensomotorische behoefte van kinderen en geven op dat gebied verzadiging, wat weer een positief effect heeft op het zenuwstelsel, voor die kinderen waarbij die behoefte groot is.
  • Vaak is er een latere bedtijd op vakantie, door cultuurverschillen, of gewoon omdat er geen tijdsdruk is. Voor kinderen met een natuurlijke lagere slaapbehoefte kan dit positief uitpakken.
  • Langer en actiever wakker zijn zorgt voor meer opgebouwde homeostatische slaapdruk, en dit zorgt op zijn beurt voor makkelijker in slaap vallen.
  • Soms is meer omgevingsgeluid (bv slapen in een tent of met airco/fan aan) wat onbedoeld of ongemerkt als white noise kan werken. Er is een groep kinderen die daar heerlijk op slaapt.
  • Vakantie betekent vaak minder stress bij ouders/verzorgers, en ‘calm breeds calm’. Zogenaamde emotional contagion zorgt ervoor dat de kalmte door het kind wordt overgenomen.
  • Er is vaak meer blootstelling aan helder daglicht, wat positief is voor de melatonine productie in de avond/nacht.
  • Meer buitenlucht maakt vaak ook meer moe.
  • Meer beweging idem dito.
  • Minder schermtijd geeft ruimte voor dit alles.

Slechter slapen op vakantie

Andere gezinnen merken juist dat het slapen op vakantie een compleet drama is. Redenen daarvoor kunnen zijn:

  • Routines vallen soms weg en er is veel nieuw. Nieuw of ‘anders’ (zoals klimaat, omgeving, tijdverschil, eten) zijn onbekend en onvoorspelbaar en dat kan onveilig en spannend voelen. Dit kan zorgen voor disregulatie, wat slapen kan bemoeilijken.
  • Vaak is er een latere bedtijd op vakantie, door cultuurverschillen, of gewoon omdat er geen tijdsdruk is. Voor kinderen met een natuurlijke hogere slaapbehoefte kan dit negatief uitpakken, met vermoeidheid en bijbehorend humeur als gevolg.
  • Bekende elementen zoals eigen kamer, beddengoed, geur, temperatuur op de kamer etc. kunnen wellicht niet meegenomen worden, wat voor onrust kan zorgen.
  • Op vakantie hebben kinderen veel ervaringen op een dag. Kinderen die al die nieuwe indrukken niet voldoende kunnen verwerken kunnen last hebben van onvoldoende ‘afbouw van de dag’ waardoor ze (hyper)alert kunnen blijven, wat slapen in de weg staat.
  • Soms zorgt ongewenst omgevingsgeluid voor meer waakmomenten (bv animatie, bouwwerkzaamheden, campinggeluiden).
  • Soms wordt verwacht dat het slapen net zoals thuis gaat, waarmee je bedrogen uit kunt komen. Te hoge verwachtingen kunnen zorgen voor teleurstelling.

Tips

Wat kan je doen om op vakantie slaap zo optimaal mogelijk te houden?
 
  • Behoud bepaalde bekende elementen waar mogelijk, neem beddengoed en knuffels mee en gebruik bekende elementen uit je bedtijdritueel zoals dezelfde boekjes, liedjes en ritueeltjes. Het gaat dan niet zozeer om dezelfde timing aan te houden maar probeer wat bekende elementen in dezelfde volgorde te doen als thuis.
  • Kijk goed naar wat jouw kind nodig heeft en pas je dag daarop aan. Voor het ene kind is dat veel reuring en stimulatie, voor het andere kind niet. Zorg in ieder geval voor wat rustmomenten tussendoor zodat ervaringen een plekje kunnen krijgen.
  • Zorg voor veel momenten van verbinding. Bouw momenten in voor ‘special time’ en vrij spel. Authentieke emotionele beschikbaarheid is voor elk kind belangrijk, niet alleen op vakantie overigens.
  • Maak voorspelbaar wat voorspelbaar gemaakt kan worden. Voorbereiding op wat gaat komen geeft veel kinderen rust en iets wat bekend is geeft een gevoel van ‘controle’ in die onbekende vakantiewereld.
  • Maak ruimte voor emoties die vrijkomen. Spanning, frustratie, opwinding, alles mag er zijn en geuit worden. Zorg voor ontluchtingsventieltjes, ook voor jezelf..
  • Laat het ook zelf een beetje los, het zal niet perfect gaan. Je kunt slapen niet volledig controleren, net zoals veel zaken in het ouderschap trouwens…🤍
Fijne vakantie!
 
Bron foto:  Lawrence Crayton via Unsplash
 

Meer leren over baby- en kinderslaap

Als je meer wilt weten over hoe je de slaap van je baby kunt optimaliseren zonder gebruik te maken van slaaptraining of separatietechnieken (zoals je baby laten huilen, niet of uitgesteld reageren), dan heb ik een waardevolle bron voor je. Mijn cursus, de ‘Online Intensive: beter slapen vanuit hechtings- en ontwikkelingsbasis’, richt zich op het verbeteren van slaap door middel van wetenschappelijk onderbouwde methoden die zowel responsief als afgestemd zijn op de behoeften van je kind. Ik nodig je uit om meer te ontdekken en te leren hoe je een slaapomgeving kunt creëren die zowel gezond als natuurlijk is voor jouw baby. Met de juiste kennis en benadering, kan elke ouder bijdragen aan het optimaliseren van de slaap van zijn baby, waarbij je streeft naar wat biologisch gezien haalbaar is in plaats van moedwillig iets te trainen. Als je nieuwsgierig bent geworden en meer wilt leren, kijk dan eens naar mijn Online Intensive.

Wil je mij volgen?

Like en volg me op FacebookInstagram en abonneer je op de nieuwsbrief. Geen spam, enkel de nieuwe blogs boordevol tips en informatie rondom slapen en opvoeding. En je ontvangt ook nog eens gratis de gids  ‘Verander de slaap van je kind zonder slaaptraining’.

Is deze blog interessant voor iemand die je kent? Deel deze blog gerust met anderen. Zie de buttons voor delen onderaan de blog.

Online cursussen

Gidsen

Consuela Hendriks thumbnail

Over Consuela Hendriks

Consuela Hendriks is BIG-geregistreerd GZ-psycholoog, orthopedagoog en gecertificeerd slaapcoach. Ze is ruim 20 jaar werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg. Met haar jarenlange ervaring in haar praktijk voor psychologische en pedagogische hulpverlening, diagnostiek en 1e en 2e lijnsbehandeling voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen heeft zij veel gezinnen mogen ondersteunen bij ontwikkelings- en opvoedingsvraagstukken, waaronder slaapproblematiek. Haar expertise en ervaring ligt niet alleen op het gebied van zich 'normaal' ontwikkelende kinderen maar tevens op het gebied van kinderen met ontwikkelingsstoornissen.

Delen:
Scroll naar boven