zeehond met hand voor ogen

Verlegenheid en timiditeit bij peuters/kleuters.

Verlegenheid maakt deel uit van het hechtingsinstinct. Het is weerstand tegen nabijheid van buiten de functionele hechtingsrelatie.

Verlegenheid is geen sociale angst

Dit is geen sociale angst, maar ontwikkelingsadequate verlegenheid. Verlegenheid is er om de hechtingsrelatie te beschermen. Omdat gehechtheid na 5-7 maanden sterk gepolariseerd raakt, kan dit op afwijzing lijken. Onbekenden worden dan vaak afgewezen. Omdat het kind een goed werkende hechting heeft, zal elke vreemdeling buiten deze hechtingsrelatie worden afgewezen. Het kind wil alleen mama en zelfs papa (of andersom) kan afgewezen worden.

Gebrek aan village

Wanneer kinderen op jonge leeftijd (voor de leeftijd van 4 maanden) omringd worden door veel belangrijke anderen, is er vaak minder verlegenheid, schuwheid en afwijzing van vreemden Simpelweg omdat ‘de village’ om het kind heen is gebouwd. In onze geïndividualiseerde samenleving gebeurt dit echter niet vaak meer.

Hoe om te gaan met verlegenheid?

Het antwoord op verlegenheid is ‘matchmaking’ ofwel koppelen. We moeten de bestaande hechtingsrelatie gebruiken. Via de gehechtheidsfiguur kan een vreemde geintroduceerd worden en de koppeling gelegd worden. Ze moeten samen tijd doorbrengen, glimlachen en knikjes uitwisselen terwijl het kind toekijkt. Het kind moet zien dat ze elkaar ‘leuk vinden’ voordat ze een vreemde kunnen ‘vertrouwen’. Anders is de kans groot de hechting polariseert en het kind de vreemde (of zelfs bekende) afwijst. Dus zelfs wanneer ouders bijvoorbeeld gescheiden zijn, is het belangrijk om samen tijd door te brengen in dezelfde kamer, en uit te stralen dat ze elkaar ‘leuk vinden’ in het bijzijn van het kind. Of anders ligt afwijzing van een van hen op de loer…

Referenties:

Neufeld Institute, making sense of preschoolers, Dr. Gordon Neufeld

Foto: Lachlan via Unsplash

Wil je mij volgen?

Like en volg me op FacebookInstagram en abonneer je op de nieuwsbrief. Geen spam, enkel de nieuwe blogs boordevol tips en informatie rondom slapen en opvoeding. En je ontvangt ook nog eens gratis de gids  ‘Verander de slaap van je kind zonder slaaptraining’.

Is deze blog interessant voor iemand die je kent? Deel deze blog gerust met anderen. Zie de buttons voor delen onderaan de blog.

Heb jij een vroege vogel thuis?

Kijk eens bij de online cursus Vroeg Ochtend-Ontwaken van Slaap Zoet™. Leer je vroege vogel begrijpen. Krijg inzicht in welke processen het vroege ontwaken van je kind beïnvloeden en leer veranderingen aan te brengen om vroeg wakker worden te veranderen.

cover online cursus hechting

Meer weten over hechting?

Kijk eens bij de online cursus Hechting van Slaap Zoet™. Leer over de basisprincipes van hechting en gehechtheid, ontdek wat hechting te maken heeft met slaap en leer hoe gehechtheid zich ontwikkelt.

Slaap Zoet Consuela Hendriks Gz-psycholoog Orthopedagoog Droomritmecoach Slaapcoach

Over Consuela Hendriks

Consuela Hendriks is BIG-geregistreerd GZ-psycholoog, orthopedagoog en gecertificeerd slaapcoach. Ze is ruim 20 jaar werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg. Met haar jarenlange ervaring in haar praktijk voor psychologische en pedagogische hulpverlening, diagnostiek en 1e en 2e lijnsbehandeling voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen heeft zij veel gezinnen mogen ondersteunen bij ontwikkelings- en opvoedingsvraagstukken, waaronder slaapproblematiek. Haar expertise en ervaring ligt niet alleen op het gebied van zich 'normaal' ontwikkelende kinderen maar tevens op het gebied van kinderen met ontwikkelingsstoornissen.

Delen:
Scroll naar boven