Slaapkamer met peuterbed

Wanneer ga je over naar een peuterbed?

Je kleintje wordt langzamerhand groter en je vraagt je af: Wanneer ga je over naar een peuterbed? In deze blog lees je over wat het optimale moment is om over te gaan, welke factoren daarbij een rol spelen en hoe je dit het beste kunt begeleiden.

Wanneer ga je over naar een peuterbed?

Wanneer je kind overgaat van ledikant naar een peuterbed hangt erg af van je kind zelf. Sommige kinderen zijn er al vroeg aan toe terwijl andere kinderen letterlijk uit hun ledikant groeien. Als je kind pogingen doet om uit het ledikant te klimmen kan het wijs zijn om over een peuterbed na te denken om ongelukken te voorkomen. Als je kind herhaaldelijk vraagt om een groot bed of als je kind ’s nachts al naar het toilet gaat, kan de tijd ook rijp zijn. Is je kind comfortabel in zijn ledikant en doet het geen klimpogingen dan is er geen noodzaak dit te veranderen en is het juist verstandig nog even te wachten totdat je kind er cognitief ook aan toe is. Over het algemeen zullen veel kinderen ergens tussen de 2½ en 3 ½ jaar over gaan naar een peuterbed, met een variatie naar boven en beneden. Vóór de leeftijd van 2 ½ tot 3 jaar kan een overgang problemen geven. Je kind kan het hele concept van in bed blijven dan nog niet zo goed begrijpen. Dit kan ertoe leiden dat je kind steeds uit bed komt. Maar nogmaals, sommige kinderen zijn er wel eerder aan toe en blijven gewoon netjes in hun bed.

Welk bed kies je?

Je kunt kiezen voor een peuterbed, dat vaak al een opstaande rand of uitval-rail bevat. Dit voorkomt dat je kind uit bed valt. Je kunt ook kiezen voor een eenpersoonsbed met uitvalbescherming. Kies in ieder geval voor een bed dat niet te hoog boven de grond is. Waar je voor kiest hangt ook weer af van je eigen wensen, de ruimte die je hebt en bovenal van jouw kindje. Sommige kinderen houden ervan om wijduit in bed te liggen als een zeester, terwijl andere kinderen het liefst in een hoek van het bed kruipen en de geborgenheid opzoeken. Let in ieder geval op veiligheid, zorg bijvoorbeeld voor een stevig en goed passend matras. Lees meer over veiligheid hier.

Tips en suggesties voor een soepele overgang:

  • Laat de overgang plaatsvinden in rustig vaarwater, zorg ervoor dat er geen andere ‘grote’ veranderingen meespelen zoals een verhuizing, of het wennen aan een kinderdagverblijf of peuterspeelzaal of de komst van een baby.
  • Als er een baby op komst is, zorg er dan voor dat de oudste niet vlak vóór of na de komst van de baby naar een peuterbed gaat ‘om plaats te maken voor de baby’. Je wilt voorkomen dat de oudste het gevoel te moeten wijken voor de baby. Dus bereid de overgang voor en zorg dat je kind ruim voor de komst van de baby gewend is aan het peuterbed, of stel het uit totdat iedereen gewend is aan de nieuwe gezinssituatie.
  • Zorg ervoor dat de slaapkamer veilig is, mocht je kind uit bed komen. Zorg ervoor dat je kind geen ramen kan openen, de stopcontacten beveiligd zijn, zorg dat kasten niet omgetrokken kunnen worden of dat er in lades geklommen kan worden, ruim kleine voorwerpen op, zorg dat er geen loshangende koorden zijn (van gordijnen bijvoorbeeld) en zorg ervoor dat als je kind uit de kamer komt er een traphekje is.
  • Om te wennen kan je direct overgaan of tussenstappen inbouwen. Waar je voor kiest is individueel. Kijk naar je kind, zijn/haar temperament en jullie persoonlijke situatie. Wat voor het ene kind goed werkt hoeft niet per se voor het andere kind te werken.
  • Voor kinderen die moeite hebben met veranderingen: Zet het nieuwe bed op de slaapkamer van je kind terwijl hij/zij nog in het oude ledikant slaapt. Zo went het kind aan het bed en is er een soort voorbereidingstijd.
  • Laat je kind altijd z’n oude vertrouwde knuffel meenemen naar het nieuwe bed. Lees meer over introduceren van een knuffel hier.
  • Je kunt ervoor kiezen om het matras van het ledikant eerst op de grond te leggen als tussenstap naar een peuterbed. Je kind herkent dan het formaat, de geur en de stevigheid van het matras van het gebruikelijke bedje maar went er wel aan dat er geen spijlen meer zijn. Bijkomend voordeel is dat je kind niet uit bed kan vallen.
  • Betrek je kind in de aankleding: laat je kind een overtrek kiezen in zijn lievelingskleur of print, of een dekbedovertrek (als je daar op dat moment ook voor kiest) of een nieuwe slaapzak.
  • De overgang naar een groter bed met bijbehorend dekbed kan veel in één keer zijn. Voor sommige kinderen gaat dit prima maar andere kinderen vinden het fijn om eerst aan het nieuwe bed te wennen en nog in een slaapzak te slapen, alvorens de overstap te maken naar dekbed. Nadeel van slapen in een peuterbed met slaapzak is wel dat er meer valgevaar is.
  • Bereid je kind voor op de overgang. Voor sommige kinderen werkt het goed om de overgang groots en feestelijk te maken: vier het op de dag dat je kind naar het grote bed mag! Andere kinderen zijn meer gebaat bij geleidelijk wennen, eerst het middagslaapje en daarna pas de nachten kan voor sommige kinderen beter werken.
  • Voor kinderen die toch uit bed komen kan het gebruik een klok werken. Er zijn verschillende slaaptrainers op de markt waarbij je kunt instellen wanneer een kind uit bed ‘mag’. Nadeel van dergelijke klokken is vaak dat ze veel licht uitstralen wat de slaap kan belemmeren (lees daarover meer hier). Ook geven sommige slaaptrainers een geluid (bijvoorbeeld als het schaapje de ogen open doet) wat het kind onnodig kan wekken. Een makkelijk en goed alternatief is een normale digitale klok met rode cijfers, waarbij je de minuten afplakt. Je plakt er dan een sticker op met bijvoorbeeld 07 en leert je kind dat als de rode cijfers hetzelfde zijn als die op de sticker, dus als je kind 07:07 ziet, je kind uit bed mag. Verandert de tijd als gevolg van zomer- of wintertijd, of wil je zelf de tijd veranderen waarop je kind uit bed mag dan kan je de tijd op de klok zelf aanpassen, zodat het kind niet een nieuw cijfer hoeft te herkennen.

Conclusie

Wanneer het de tijd is om over te stappen naar een peuterbed is afhankelijk van verschillende factoren. Leeftijd speelt een rol, veiligheid speelt een rol en zeker ook temperament van je kind. Hopelijk heeft bovenstaande informatie je wat kunnen helpen in het maken van de juiste keuze voor jouw kindje.

Wil je mij volgen?

Like en volg me op FacebookInstagram en abonneer je op de nieuwsbrief. Geen spam, enkel de nieuwe blogs boordevol tips en informatie rondom slapen en opvoeding. En je ontvangt ook nog eens gratis de gids  ‘Verander de slaap van je kind zonder slaaptraining’.

Is deze blog interessant voor iemand die je kent? Deel deze blog gerust met anderen. Zie de buttons voor delen onderaan de blog.

Heb jij een vroege vogel thuis?

Kijk eens bij de online cursus Vroeg Ochtend-Ontwaken van Slaap Zoet™. Leer je vroege vogel begrijpen. Krijg inzicht in welke processen het vroege ontwaken van je kind beïnvloeden en leer veranderingen aan te brengen om vroeg wakker worden te veranderen.

cover online cursus hechting

Meer weten over hechting?

Kijk eens bij de online cursus Hechting van Slaap Zoet™. Leer over de basisprincipes van hechting en gehechtheid, ontdek wat hechting te maken heeft met slaap en leer hoe gehechtheid zich ontwikkelt.

Slaap Zoet Consuela Hendriks Gz-psycholoog Orthopedagoog Droomritmecoach Slaapcoach

Over Consuela Hendriks

Consuela Hendriks is BIG-geregistreerd GZ-psycholoog, orthopedagoog en gecertificeerd slaapcoach. Ze is ruim 20 jaar werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg. Met haar jarenlange ervaring in haar praktijk voor psychologische en pedagogische hulpverlening, diagnostiek en 1e en 2e lijnsbehandeling voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen heeft zij veel gezinnen mogen ondersteunen bij ontwikkelings- en opvoedingsvraagstukken, waaronder slaapproblematiek. Haar expertise en ervaring ligt niet alleen op het gebied van zich 'normaal' ontwikkelende kinderen maar tevens op het gebied van kinderen met ontwikkelingsstoornissen.

Bron Foto: petiteamelie.nl

Delen:
Scroll naar boven