Vaak zie je in de slaapwereld dat methoden en strategieën als ‘gentle’ worden bestempeld. Ik vind dat in veel gevallen misleidend.
Buzz-woord
Het lijkt ook een beetje een buzz-woord te worden. Net als de term ‘holistisch’ overigens. Maar dat vraagt een aparte blog. De term ‘gentle’ klinkt mooi, doordacht en liefdevol. Natuurlijk is het een kwestie van definitie maar toch vind ik het zorgelijk dat sommige slaapmethoden als gentle worden gepropageerd, terwijl ze dat in mijn ogen niet zijn.
Ieder zijn ding natuurlijk en ik ben hier niet om te oordelen. Wat ik wel wil doen is uitleggen wat ik met mijn ‘gentle’ begeleiding nastreef.
Wat betekent ‘gentle’ voor mij?
👍 Een benadering waarbij je je kind niet negeert.
👍 Een benadering die sensitief en responsief is (weer zo’n buzz-woord), met andere woorden, een benadering waarbij je de communicatie met je kind afstemt op de signalen die je kind jou geeft, waarbij empathie, warmte, respect en acceptatie sleutelwoorden zijn in je respons.
👍 Een benadering die de verbinding met je kind vooropstelt, zodat je stappen kunt zetten vanuit contact en een gevoel van kalmte en veiligheid.
👍 Een benadering waarbij je je kind kunt helpen reguleren (co-regulatie).
👍 Een benadering die biologisch bij de ontwikkelingsleeftijd passend gedrag respecteert.
👍 Een benadering die realistisch is, zodat verwachtingen worden gemanaged.
‘Gentle’ betekent voor mij dus niet:
👎 Laten huilen
👎 Separatie/afzondering
👎 Gemodificeerde of ongemodificeerde uitdoving
👎 Uitgaan van prematuur zelf-kalmerend vermogen of zogenaamde self-soothing
Meer lezen?
Over verschillende van deze punten heb ik geschreven in meerdere blogs (emotieregulatie, co-regulatie, self-soothing, responsiviteit). Wil je daar meer over lezen, kijk eens bij mijn andere blogs.
Wil je mij volgen?
Like en volg me op Facebook, Instagram en abonneer je op de nieuwsbrief. Geen spam, enkel de nieuwe blogs boordevol tips en informatie rondom slapen en opvoeding. En je ontvangt ook nog eens gratis de gids ‘Verander de slaap van je kind zonder slaaptraining’.
Is deze blog interessant voor iemand die je kent? Deel deze blog gerust met anderen. Zie de buttons voor delen onderaan de blog.
Heb jij een vroege vogel thuis?
Kijk eens bij de online cursus Vroeg Ochtend-Ontwaken van Slaap Zoet™. Leer je vroege vogel begrijpen. Krijg inzicht in welke processen het vroege ontwaken van je kind beïnvloeden en leer veranderingen aan te brengen om vroeg wakker worden te veranderen.
Meer weten over hechting?
Kijk eens bij de online cursus Hechting van Slaap Zoet™. Leer over de basisprincipes van hechting en gehechtheid, ontdek wat hechting te maken heeft met slaap en leer hoe gehechtheid zich ontwikkelt.
Over Consuela Hendriks
Consuela Hendriks is BIG-geregistreerd GZ-psycholoog, orthopedagoog en gecertificeerd slaapcoach. Ze is ruim 20 jaar werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg. Met haar jarenlange ervaring in haar praktijk voor psychologische en pedagogische hulpverlening, diagnostiek en 1e en 2e lijnsbehandeling voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen heeft zij veel gezinnen mogen ondersteunen bij ontwikkelings- en opvoedingsvraagstukken, waaronder slaapproblematiek. Haar expertise en ervaring ligt niet alleen op het gebied van zich 'normaal' ontwikkelende kinderen maar tevens op het gebied van kinderen met ontwikkelingsstoornissen.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.