gapende baby

Slaapregressie of breinprogressie?

Slaapregressie

Slaapregressies, je hebt er vast wel over gehoord. En misschien boezemt het zelfs angst in… je kind slaapt net lekker in een ritme of misschien zelfs al wel door en dan wordt alles plotseling rommelig, zonder een aanwijsbare reden zoals bijvoorbeeld ziekte of tandjes. Maar, wat is een slaapregressie (of is het breinprogressie)?

Of breinprogressie?

Maar, wist je dat zo’n slaapregressie heel sterk samenhangt met de ontwikkeling van het brein van je kind? En het dus eigenlijk een signaal van iets heel moois en positiefs is? Natuurlijk vervelend dat slapen weer slechter gaat dan vóór zo’n fase (wat trouwens niet altijd zo hoeft te zijn), maar de keerzijde is dat het eigenlijk progressie is, dat van het brein van je kind. 

Leren en ontwikkelen

Kinderen ontwikkelen zich en veranderen continue, ze groeien, ze passen zich aan en leren ontzettend veel. Vaak zijn de hersenen van kleintjes zelfs actiever wanneer ze slapen dan wanneer ze wakker zijn. Er groeit en bloeit van alles (het groeihormoon wordt afgegeven), nieuwe hersenverbindingen worden gevormd en er vindt herstel plaats. Al dat leren en dat groeien moet een plekje krijgen in het brein. Zeker in dat eerste levensjaar kan een fase waarin een kind veel ontwikkelingstaken eigen aan het maken is het slapen beïnvloeden. Het kind wordt eigenlijk een beetje overspoeld met nieuwe informatie, en geeft als het ware even prioriteit aan het onder de knie krijgen van al dat nieuws boven het slapen. Weet hij veel dat slapen toch wel erg belangrijk is, hij wil dat al dat andere leren! En zoals je zelf ook wel herkent, nieuwe ontwikkelingen maken ook actief en alerter.

Ontwikkelingssprongen

Je ziet zo’n slaapregressie dan ook vaak samenvallen met cognitieve ontwikkelingsmijlpalen. Bijvoorbeeld als hij motorische vaardigheden ontwikkelt zoals omrollen, kruipen, gaan staan of gaan lopen. Of als de taal zich flink ontwikkelt met bijvoorbeeld babbelen en praten. Of als er gestart wordt met vaste voeding en alle vaardigheden die daarbij komen kijken. Het kan dan zijn dat kinderen ineens weer moeilijker gaan slapen of vaker wakker worden. En dat is helemaal niet gek als je je bedenkt wat je kind allemaal leert en te verwerken heeft.

Vaak zie je dus aan het slapen van je kind dat er weer een flinke ontwikkelingssprong wordt gemaakt. Achteraf herken je het misschien, als je kind de nieuwe vaardigheid laat zien en je terugkijkt denk je wellicht, ‘oh, vandaar dat het slapen slechter ging… ‘.

Individueel getimed

Hoewel we ongeveer weten wanneer zo’n slaapregressie plaatsvindt, is het dus niet een vast moment in de leeftijdslijn van je kind, maar sterk gerelateerd aan de ontwikkeling van je kind en de prachtige mijlpalen die hij behaalt. En dit is een mooie vorm van ‘omdenken’ om zo’n turbulente fase door te komen.

Wil je mij volgen?

Like en volg me op FacebookInstagram en abonneer je op de nieuwsbrief. Geen spam, enkel de nieuwe blogs boordevol tips en informatie rondom slapen en opvoeding. En je ontvangt ook nog eens gratis de gids  ‘Verander de slaap van je kind zonder slaaptraining’.

Is deze blog interessant voor iemand die je kent? Deel deze blog gerust met anderen. Zie de buttons voor delen onderaan de blog.

Heb jij een vroege vogel thuis?

Kijk eens bij de online cursus Vroeg Ochtend-Ontwaken van Slaap Zoet™. Leer je vroege vogel begrijpen. Krijg inzicht in welke processen het vroege ontwaken van je kind beïnvloeden en leer veranderingen aan te brengen om vroeg wakker worden te veranderen.

cover online cursus hechting

Meer weten over hechting?

Kijk eens bij de online cursus Hechting van Slaap Zoet™. Leer over de basisprincipes van hechting en gehechtheid, ontdek wat hechting te maken heeft met slaap en leer hoe gehechtheid zich ontwikkelt.

Consuela Hendriks thumbnail

Over Consuela Hendriks

Consuela Hendriks is BIG-geregistreerd GZ-psycholoog, orthopedagoog en gecertificeerd slaapcoach. Ze is ruim 20 jaar werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg. Met haar jarenlange ervaring in haar praktijk voor psychologische en pedagogische hulpverlening, diagnostiek en 1e en 2e lijnsbehandeling voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen heeft zij veel gezinnen mogen ondersteunen bij ontwikkelings- en opvoedingsvraagstukken, waaronder slaapproblematiek. Haar expertise en ervaring ligt niet alleen op het gebied van zich 'normaal' ontwikkelende kinderen maar tevens op het gebied van kinderen met ontwikkelingsstoornissen.

Delen:
Scroll naar boven