Slaap Zoet Blog Slaapregressie 4 maanden

Wat is normale slaap rond de 4 maanden?

Vaak zie je in de slaapwereld de term ‘slaapregressie’ en dan wordt met name de 4 maanden slaapregressie genoemd. De term regressie is mijns inziens echt niet gepast. Met een regressie wordt in de medische wereld en psychologie bedoeld dat er verlies is van eerder verworven vaardigheden. Een term die vaak bij specialisten alarmbellen doet rinkelen.

Waar gaat het mis dan?

Slaap kan rond de leeftijd van 4 maanden zeker rommeliger gaan. In die zin kan slaap ‘verslechteren’. Maar er is geen verlies van eerder verworven vaardigheden. Ten eerste is slapen geen aangeleerde vaardigheid (zie daarvoor mijn eerdere blog) en ten tweede is er iets anders aan de hand waardoor slapen rommeliger kan verlopen.

Slaaparchitectuur is anders

Slaap is bij een pasgeborene anders dan bij oudere baby’s, kinderen en volwassenen (lees daarover meer hier). Een slaapcyclus van een pasgeborene heeft andere slaapstadia en start de slaap ook op een andere manier dan een oudere baby. Ergens in de eerste 6 maanden (vaak zo rond de 4 maanden) verandert de slaapcyclus van de baby. Het gaat een meer ‘volwassen’ vorm aannemen. De slaapstadia in de slaapcyclus worden anders ingedeeld en dit kan onrust geven bij het in- en doorslapen.

Overige ontwikkeling

En dat is natuurlijk niet het enige wat verandert rond die 4 maanden. Baby’s komen uit het ‘vierde trimester’ en worden alerter, beginnen met rollen, en ontdekken de wereld, genieten volop van sociale interactie, receptieve taal ontwikkelt zich, slaapbehoefte neemt iets af en ze zijn snel afgeleid (kan voeden beïnvloeden). Dit kan allemaal de slaap beïnvloeden.

Wat is normale slaap rond de 4 maanden?

Waar een pasgeborene soms (en niet alle pasgeborenen doen dat!) een gat in de dag kon slapen kan dit rond die 4 maanden (met variatie) veranderen. Het is rond die tijd normaal dat baby’s:

  • Niet (meer) zelfstandig in slaap vallen als ze dat al deden,
  • Slaapjes weigeren,
  • Korte(re) slaapjes doen,
  • Vaker wakker worden (ook in de nacht) en
  • Onrustiger slapen.  

Dus…

Kortom, er is geen enkele academische evidentie voor het bestaan van slaapregressies. Je kind is juist aan het groeien en ontwikkelen. Rond de 4 maanden op het gebied van slaaparchitectuur. Op andere momenten op andere ontwikkelingsgebieden. Dit kan storing geven bij het slapen. Dat is geen regressie maar normale ontwikkeling.

Wil je mij volgen?

Like en volg me op FacebookInstagram en abonneer je op de nieuwsbrief hieronder. Geen spam, enkel de nieuwe blogs boordevol tips en informatie rondom slapen en opvoeding.

Is deze blog interessant voor iemand die je kent? Deel deze blog gerust met anderen. Zie de buttons voor delen onderaan de blog.

Slaap Zoet Consuela Hendriks Gz-psycholoog Orthopedagoog Droomritmecoach Slaapcoach

Over de auteur

Consuela Hendriks is BIG-geregistreerd GZ-psycholoog, orthopedagoog en gecertificeerd slaapcoach. Ze is bijna 20 jaar werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg. Met haar jarenlange ervaring in haar praktijk voor psychologische en pedagogische hulpverlening, diagnostiek en 1e en 2e lijnsbehandeling voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen heeft zij veel gezinnen mogen ondersteunen bij ontwikkelings- en opvoedingsvraagstukken, waaronder slaapproblematiek. Haar expertise en ervaring ligt niet alleen op het gebied van zich 'normaal' ontwikkelende kinderen maar tevens op het gebied van kinderen met ontwikkelingsstoornissen. Klik op de foto om meer te lezen over Consuela Hendriks.

Abonneer je op de nieuwsbrief!

Referenties:

Bron foto: Jonathan Borba via Unsplash

Delen: