We hebben allemaal wel eens last van lucht in onze maag en darmen. En we weten ook dat dit bij baby’s heel vaak voorkomt, vooral in de eerste maanden hebben baby’s veel last van krampjes en lucht. Waarom is dat eigenlijk zo en wat kan je doen aan krampjes?
Waarom hebben baby’s zo vaak last van krampjes?
Dat krampjes bij baby’s vaak voorkomen is vanwege de volgende zaken:
- Baby’s zijn nog niet mobiel. Als wij lucht willen kwijtraken kunnen we gecontroleerd bewegen, draaien, actief gaan liggen of juist opstaan waardoor we de lucht wegwerken. Baby’s hebben die mobiliteit nog niet.
- Fysiologisch zijn baby’s nog onrijp: De darmen en het microbioom in de darmen is nog sterk in ontwikkeling, en moet nog rijpen.
- Baby’s hebben een slechte rompstabiliteit. Ze kunnen bijvoorbeeld nog niet rechtop zitten, wat bevorderlijk zou zijn voor het goed kunnen boeren.
Verder zijn er nog vele andere factoren waardoor lucht in het maagdarmstelsel terecht kan komen zoals te snel drinken, overvoeden, lucht meedrinken tijdens een voeding, constipatie, een allergie of intolerantie en gasvorming als resultaat van het normale verteringsproces.
Uiteraard kan gasvorming/lucht veel ongemak veroorzaken. Het kan een opgeblazen gevoel geven, de buik kan erg gespannen aanvoelen en het kan leiden tot krampen.
Wat kan je eraan doen?
Er zijn wel technieken om deze klachten te verminderen zoals:
- Bekijken of voedingen goed verlopen (voedingstechniek kan worden bekeken, frequentie en volume),
- De druk op de buik verminderen (lossere kleertjes aandoen, zorgen dat de luier niet te strak zit),
- Veel ‘tummy-time’ (speeltijd op de buik) aanbieden, daardoor kan de baby makkelijker boeren kwijtraken en het heeft daarnaast een ‘massage-effect’,
- Baby-massage en warme baden kunnen krampjes verlichten,
- Mogelijke allergenen vermijden als daarvoor een gevoeligheid is (een ontsteking en een veranderde ph-waarde in de darmen als gevolg van een allergie kunnen namelijk fermentatie veroorzaken wat kan leiden tot andere ontlasting, een opgeblazen gevoel en krampen),
- Bij flesgevoede baby’s gebruik maken van ‘paced bottle feeding’, een techniek waarbij de baby de melkstroom beter kan reguleren waardoor er minder lucht wordt meegedronken.
- Voorkomen dat je poedermelk met water mengt door flink te schudden, dit geeft veel lucht in de fles,
- In principe zou je een baby die een goede drinktechniek heeft niet hoeven laten boeren. Maar veel baby’s hebben om verschillende redenen geen optimale drinktechniek en krijgen last van lucht. In dat geval is het van belang je baby vaak tussendoor te laten boeren bij een voeding, dus bouw veel pauzes in om je baby te laten boeren. En een erg belangrijke daarbij: De boerpositie optimaliseren.
Hoe kan je baby het beste laten boeren?
Om dit te begrijpen is het goed naar de anatomie van de slokdarm en maag te kijken.
Omdat lucht het hoogste punt opzoekt, zal lucht in de maag vaak opgesloten komen te zitten in de bovenste koepel van de maag (de fundus), waardoor het de maag niet kan verlaten. De slokdarm, en dus de uitgang voor lucht in de vorm van boertjes, ligt niet midden boven de maag maar aan de rechterkant van je lichaam. Door een baby wat naar links en iets naar voren te hellen, wordt de slokdarmuitgang het hoogste punt in plaats van de bovenkant van de maag en kan de lucht de maag makkelijker verlaten.
Hoe doe je dat?
Er zijn 2 manieren om dat te doen:
- Houd je baby vast met zijn rug naar je buik en beweeg je baby naar links, met zijn hoofdje richting jouw linkerkant en hel wat naar voren. De lucht kan zo passief de slokdarm verlaten.
- Houd je baby vast, buik tegen jouw buik, met zijn hoofdje op jouw rechterschouder. Breng de billen naar jouw ‘middenlijn’. Hel wat naar achteren zodat de baby wat naar voren helt. Herhaal dit en zo vergroot je de kans dat de opgesloten lucht de maag via de slokdarm kan verlaten wanneer de kringspier die maag en slokdarm verbindt zich opent. En deze spier staat op een soort tijdsklok dus herhaal deze handeling totdat de lucht ontsnapt. Hoe blij je dan kunt zijn met een boer!
Hopelijk kan je met deze tips de tijd van krampjes wat verlichten voor je baby.
In een toekomstige blog zal ik ingaan op de hardnekkigere gevallen, waarbij er sprake is van langdurig en excessief huilen, waarbij de diagnose ‘Huilbaby’ vaak wordt gesteld.
Wil je mij volgen?
Like en volg me op Facebook, Instagram en abonneer je op de nieuwsbrief. Geen spam, enkel de nieuwe blogs boordevol tips en informatie rondom slapen en opvoeding. En je ontvangt ook nog eens gratis de gids ‘Verander de slaap van je kind zonder slaaptraining’.
Is deze blog interessant voor iemand die je kent? Deel deze blog gerust met anderen. Zie de buttons voor delen onderaan de blog.
Over Consuela Hendriks
Consuela Hendriks is BIG-geregistreerd GZ-psycholoog, orthopedagoog en gecertificeerd slaapcoach. Ze is ruim 20 jaar werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg. Met haar jarenlange ervaring in haar praktijk voor psychologische en pedagogische hulpverlening, diagnostiek en 1e en 2e lijnsbehandeling voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen heeft zij veel gezinnen mogen ondersteunen bij ontwikkelings- en opvoedingsvraagstukken, waaronder slaapproblematiek. Haar expertise en ervaring ligt niet alleen op het gebied van zich 'normaal' ontwikkelende kinderen maar tevens op het gebied van kinderen met ontwikkelingsstoornissen.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.