krampjes Slaap Zoet

Wat kan je doen aan krampjes?

We hebben allemaal wel eens last van lucht in onze maag en darmen. En we weten ook dat dit bij baby’s heel vaak voorkomt, vooral in de eerste maanden hebben baby’s veel last van krampjes en lucht. Waarom is dat eigenlijk zo en wat kan je doen aan krampjes?

Waarom hebben baby’s zo vaak last van krampjes?

Dat krampjes bij baby’s vaak voorkomen is vanwege de volgende zaken:

 • Baby’s zijn nog niet mobiel. Als wij lucht willen kwijtraken kunnen we gecontroleerd bewegen, draaien, actief gaan liggen of juist opstaan waardoor we de lucht wegwerken. Baby’s hebben die mobiliteit nog niet.
 • Fysiologisch zijn baby’s nog onrijp: De darmen en het microbioom in de darmen is nog sterk in ontwikkeling, en moet nog rijpen. 
 • Baby’s hebben een slechte rompstabiliteit. Ze kunnen bijvoorbeeld nog niet rechtop zitten, wat bevorderlijk zou zijn voor het goed kunnen boeren.

Verder zijn er nog vele andere factoren waardoor lucht in het maagdarmstelsel terecht kan komen zoals te snel drinken, overvoeden, lucht meedrinken tijdens een voeding, constipatie, een allergie of intolerantie en gasvorming als resultaat van het normale verteringsproces.

Uiteraard kan gasvorming/lucht veel ongemak veroorzaken. Het kan een opgeblazen gevoel geven, de buik kan erg gespannen aanvoelen en het kan leiden tot krampen.

Wat kan je eraan doen?

Er zijn wel technieken om deze klachten te verminderen zoals:

 • Bekijken of voedingen goed verlopen (voedingstechniek kan worden bekeken, frequentie en volume),
 • De druk op de buik verminderen (lossere kleertjes aandoen, zorgen dat de luier niet te strak zit),
 • Veel ‘tummy-time’ (speeltijd op de buik) aanbieden, daardoor kan de baby makkelijker boeren kwijtraken en het heeft daarnaast een ‘massage-effect’,
 • Baby-massage en warme baden kunnen krampjes verlichten,
 • Mogelijke allergenen vermijden als daarvoor een gevoeligheid is (een ontsteking en een veranderde ph-waarde in de darmen als gevolg van een allergie kunnen namelijk fermentatie veroorzaken wat kan leiden tot andere ontlasting, een opgeblazen gevoel en krampen),
 • Vaak tussendoor laten boeren bij een voeding, dus veel pauzes inbouwen om je baby te laten boeren,
 • Bij flesgevoede baby’s gebruik maken van ‘paced bottle feeding’, een techniek waarbij de baby de melkstroom beter kan reguleren waardoor er minder lucht wordt meegedronken.
 • Voorkomen dat je poedermelk met water mengt door flink te schudden, dit geeft veel lucht in de fles,
 • En een erg belangrijke: De boerpositie optimaliseren.

Hoe kan je baby het beste laten boeren?

Om dit te begrijpen is het goed naar de anatomie van de slokdarm en maag te kijken. 

Slaap Zoet maag kampjes blog

Omdat lucht het hoogste punt opzoekt, zal lucht in de maag vaak opgesloten komen te zitten in de bovenste koepel van de maag (de fundus), waardoor het de maag niet kan verlaten. De slokdarm, en dus de uitgang voor lucht in de vorm van boertjes, ligt niet midden boven de maag maar aan de linkerkant. Door een baby wat naar links en iets naar voren te hellen kan de lucht de maag makkelijker verlaten.

Hoe doe je dat?

Er zijn 2 manieren om dat te doen:

 1. Houd je baby vast met zijn rug naar je buik, en leg je baby op zijn linkerkant, en beweeg je baby naar links, met zijn hoofdje richting jouw linkerkant en hel wat naar voren. De lucht kan zo passief de slokdarm verlaten.
 2. Houd je baby vast, buik tegen jouw buik, met zijn hoofdje op jouw rechterschouder. Breng de billen naar jouw ‘middenlijn’. Hel wat naar achteren zodat de baby wat naar voren helt. Herhaal dit en zo vergroot je de kans dat de opgesloten lucht de maag via de slokdarm kan verlaten wanneer de kringspier die maag en slokdarm verbindt zich opent. En deze spier staat op een soort tijdsklok dus herhaal deze handeling totdat de lucht ontsnapt. Hoe blij je dan kunt zijn met een boer!

Hopelijk kan je met deze tips de tijd van krampjes wat verlichten voor je baby.

In een toekomstige blog zal ik ingaan op de hardnekkigere gevallen, waarbij er sprake is van langdurig en excessief huilen, waarbij de diagnose ‘Huilbaby’ vaak wordt gesteld. Wil je de blog niet missen, abonneer je dan op de nieuwsbrief!

Abonneer je op de nieuwsbrief!
Delen: